Florence wordt 100 jaar.


Kleinzoon Stefaan, Florence en dochter Magda.   Henri, Florence en boerenpaard Charlotte


Grimminge. Woensdag 2 juni wordt Louise Van De Maele – beter gekend als Florence – 100 jaar. Florence is de grootmoeder van Stefaan Premereur en verblijft momenteel in cohousing Alegria. De honderdjarige werd op 2 juni 1921 te Erwetegem geboren. Nadien verhuisde de familie naar Sint-Maria-Oudenhove, waar ze als jong meisje bij de nog steeds bestaande koffiebranderij Hoorens Koffie als huishoudhulp werkte. Met Henri Simoens trad ze op 30 december 1943 in het huwelijksbootje. Zeven jaar later werd haar dochter Magda – de moeder van Stefaan – geboren.

Het jonge gezin woonde bij de ouders van Henri op de boerderij te Smeerebbe-Vloerzegem in. De boerderij was gelegen in de Simoensstraat. De straat droeg dezelfde naam als de man van Florence. Aanvankelijk deed de familie iedere verplaatsing te voet. Voor een bezoekje naar de ouders van Florence – 10 kilometer verderop in Sint-Maria-Oudenhove – draaide het gezin haar hand niet om. Later kochten ze een fiets om de verplaatsingen te doen. Florence hielp op de boerderij, terwijl Henri in ploegen in de Unalit NV – als onderdeel van Union Allumettière S.A. – werkte.

Henri bewerkte tot ongeveer 2010 met zijn boerenpaard hun land op de boerderij te te Smeerebbe-Vloerzegem. Hij was nog één van de weinige boeren in de streek die tot ruim voorbij het millennium met paard en kar naar zijn land stapte. Florence verwerkte de laatste jaren een deel van haar melkopbrengst van de koeien zelf en boterde dagelijks. Ze moest ongeveer 45 minuten met de hand   in een melkkan stampen om van de melk boter en botermelk te maken. De laatste jaren werd een botermachine aangekocht. De mensen kwamen dan ook van heinde en verre om de ambachtelijke boter en botermelk te proeven. In 2013 vierden Florence en Henri hun 70 jaar huwelijk. Na 73 jaar huwelijk is Henri overleden en bleef Florence alleen achter. Momenteel slijt ze haar dagen bij cohousing Alegria.

Julien Borremans