Herzele versoepelt mondmaskerplicht vanaf 09 juni

De gemeente Herzele volgt het voorbeeld van verschillende andere gemeenten en versoepelt ook de mondmaskerplicht. Het onderwerp was aan bod gekomen op de laatste gemeenteraad, op voorstel van raadslid Filip De Bodt (LEEF!-GROEN). Voorzitter Sabrina De Lange (CD&V&Partners) had overleg gepleegd met het College en kon positief antwoorden op deze vraag. Dit werd wel afhankelijk gesteld van een gunstig advies van het Intergemeentelijk Veiligheidsoverleg. Dit overleg vond vrijdag 4 juni plaats, met als resultaat dat de versoepeling kon doorgaan in Herzele en Sint-Lievens-Houtem.

Burgemeester Johan Van Tittelboom (Open VLD) geeft deze toelichting: “De mondmaskerplicht op de Groenlaan en op een aantal andere plaatsen in de gemeente, was er gekomen om duidelijkheid te geven aan de bevolking en aan de politie. Nu zijn de besmettingscijfers zeer goed in onze gemeente: gedurende de laatste drie dagen hadden we maar één positieve test en we zijn bij de koplopers in onze regio voor het aantal vaccinaties. Die twee dingen samen, maken dat we ook op gemeentelijk vlak iets kunnen toevoegen aan de versoepelingen die ingaan vanaf 09 juni.”

 Vanaf die datum geen mondmaskerplicht meer in Herzele op de Groenlaan, het Straatje van de Vrede of het Stationsplein. Ook niet meer op de parkings van de Wattenfabriek of de Steenoven. Tevens zal er geen mondmaskerplicht meer zijn voor de bezoekers van de wekelijkse markt op woensdag.

“Maar”, zo zegt de burgemeester: “Voor de marktkramers op de wekelijkse markt is het wel nog verplicht en binnen in de winkels uiteraard ook. Daar verandert niets aan, dat is immers wetgeving die voor heel België geldt en daar kan een gemeente niet van afwijken.”

Een tweede uitzondering is de toegang tot het Vaccinatiecentrum. Ook voor wie buiten aan de ingang van het Vaccinatiecentrum wacht, is het mondmasker nog verplicht. Daar staat alles in het teken van de gezondheid en vindt de centrumverantwoordelijke het belangrijk dat er toch een mondmasker gedragen wordt.

Bordjes gaan weg, voorzichtigheid blijft.

De bordjes die aan de ingang van de Groenlaan en op andere plaatsen stonden, gaan dus weg. “We weten dat de Herzelenaren wijs genoeg zijn om steeds een mondmasker op zak te hebben, voor het geval er onverwachte drukte zou ontstaan. Zoals de federale regering, rekenen wij dus ook terug wat meer op de verantwoordelijkheid van de mensen zelf”, besluit de burgemeester.