Verkeersonveilige knooppunten voor schoolgaande jeugd worden aangepakt


Geraardsbergen. Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld) heeft te ambitie om kinderen veilig met de fiets of te voet naar school te laten gaan. De knelpunten op de schoolroutes werden in kaart gebracht. Voor Geraardsbergen zijn er dat 22. ‘De minister wil vaart achter de aanpak van knelpunten zetten’, geeft Stephan De Prez (Open Vld) mee.

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld) wil dat kinderen veilig met de fiets of te voet naar school kunnen gaan. Eind december 2020 werden de lokale besturen opgeroepen om knelpunten op veel gebruikte schoolroutes op gewestwegen in kaart te brengen. ‘In Oost-Vlaanderen gaat het om 195 knelpunten. Voor Geraardsbergen zijn er 22 knelpunten langs schoolroutes, waarvan er 9 al op korte termijn (via quick wins) zullen aangepakt worden. Negen andere punten kaderen in een project voor verder onderzoek. Vier kaderen in een groot onderzoek en worden zodoende verder opgevolgd door de administratie in samenwerking met de gemeentebesturen’, aldus Stephan De Prez (Open Vld).

Daar waar vroeger vooral werd ingezet op veilige schoolomgevingen, is voor minister Peeters een veilige schoolroute net zo belangrijk. De aanpak verloopt via 2 sporen: de knelpunten op de gewestwegen, maar ook voor schoolroutes op gemeentewegen kunnen subsidies verkregen worden om ingrepen te doen.

‘Voor Geraardsbergen is dit een welgekomen actie gezien er toch wel een aantal zeer drukke gewestwegen ons grondgebied doorkruisen. De 22 knelpunten tonen aan dat er wel degelijk noodzaak is om verkeersveiliger schoolroutes aan te bieden in Geraardsbergen. Ook wat de snelheid van aanpakken betreft, wil minister Peeters het verschil maken en wil er zodoende de nodige vaart achter zetten met de realisaties’, besluit gemeenteraadslid en fractieleider De Prez.