Stadsgidsen nodigen je uit om bijzondere plekjes in Zottegem te ontdekken

Nu de coronaversoepelingen het opnieuw toelaten, zetten de Zottegemse stadsgidsen deze zomer volop in op het (her)ontdekken van de eigen streek. Elke twee weken laat een Zottegemse stadsgids je kennis maken met een bekend of minder bekend plekje van onze stad en deelgemeenten, en dit de hele zomer lang.

“De verplichte lockdowns hebben ons het voorbije jaar meer dan ooit aan het wandelen gezet. We hebben met z’n allen de tijd genomen om onze prachtige Vlaamse Ardennen te bewonderen langs trage wegen,” blikt schepen van Toerisme en Citymarketing Brecht Cassiman (N-VA) terug. “Onze stadsgidsen hebben dankbaar gebruik gemaakt van de vrijgekomen tijd om onze Egmontstad vanuit een andere hoek te belichten, en nemen je deze zomer graag mee op toeristisch sleeptouw.”

Thematische wandelingen op zondag

“Een gegidste wandeling tijdens de zomervakantie, je hoeft er geen honderden kilometers voor te reizen,” zegt stadsgids Danny De Looze “Op zondag 18 juli staat de eerste wandeling op het programma, in het spoor van Lamoraal van Egmont. Je hoofd zal je er niet bij verliezen, maar dat je daar in de zestiende eeuw niet veel moest voor doen, zal snel blijken. Magda Kraeye neemt je op zondag 1 augustus mee voor een wandeling tussen eeuwenoude bomen in het park van Breivelde en ambachten, met een verrassend bezoek aan het museum van Folklore in Grotenberge. Luc Machtelinckx gidst je in Velzeke langs de levensloop van Jan de Lichte op zondag 15 augustus. Op 29 augustus kunnen architectuurliefhebbers op zoek naar frivole en typische stijlkenmerken van de Art Nouveau en Art Déco in het stadsbeeld: daar waar je al ontelbare keren voorbij liep, maar nooit eerder aandacht aan schonk. Op zondag 12 september mag je in Strijpen de link leggen tussen de voorhuid van Christus, een Merovingisch ruitergraf en Franse monniken. Op zondag 26 september sluiten de gidsen het zomerprogramma af met een heruitgave van de Egmontwandeling van 18 juli.”

Praktisch

De gegidste wandelingen gaan elke twee weken door op zondag met maximaal 25 deelnemers. Inschrijven kan via de dienst Toerisme: telefonisch op 09/364.64.64 of via toerisme@zottegem.be, tot ten laatste de vrijdag voordien. Een exclusieve gidsbeurt voor een aparte groep van min. 10 personen is mogelijk op aanvraag. Deelname bedraagt 5 euro per persoon, ter plaatse te betalen aan de gids voor aanvang van de wandeling. Kinderen onder de 15 jaar nemen gratis deel. Alle info op www.zottegem.be/metdegidsopstap.

Schepen Cassiman geeft nog mee dat hij de stadsgidsen zeer erkentelijk isvoor het geleverde werk: “Zottegem heeft meer te bieden dan we zouden denken, maar onbekend is vaak onbemind. De contouren voor een nieuw toeristisch beleid zijn er intussen, tegen het einde van dit jaar starten we met de uitrol ervan.”