China-Europa en een Zottegemse roltrap: “Hoe een kleine ergernis over een niet herstelde roltrap, tot een grote ergernis leidt”

Lezersbrief van Freddy De Pauw, streekgenoot en zoals je wellicht al hebt gedacht: gebruiker (of net niet) van de roltrap in het station van Zottegem.

Lezersbrief

“Ik stap daarstraks van de trein in het station van Zottegem. Gelukkig ben ik nog wat soepel, want al jaren klaagt men steen en been over het niveauverschil bij het uitstappen. Maar er verandert niets. Dan de roltrap: die is al enkele maanden…weg. Er is een groot gat afgedekt door platen die de indruk wekken dat er toch wel ooit een nieuwe komt. Het doet me denken aan de defecte roltrap aan een van de ingangen van het Centraal Station in Brussel, zes maanden defect. Ook de grote ingangsdeur kon niet open. In Lokeren waren de roltrappen van het station meer dan een jaar stuk. En dan herinner ik me hoe we na een reis in China, met enkele uitstekende treinreizen ter plekke, in Brussel Zuid aankwamen, waar de roltrappen ook al een tijdje defect waren. Een kleine cultuurschok. Dat is allemaal niet erg natuurlijk. Er zijn andere veel ernstiger problemen in de wereld. Maar toch is het symptomatisch voor de dienstverlening in de openbare diensten. Dat is niet de schuld van het personeel, dat deze toestanden zelf aanklaagt. Het is de schuld van de algemene verwaarlozing van openbare dienstverlening, van overheden die te weinig middelen ter beschikking stellen. Nochtans, die middelen zouden er in overvloed zijn moest er een rechtvaardige fiscaliteit zijn, moest men de grote geldstromen naar fiscale paradijzen, waarvan enkele in Europa, kunnen afremmen. Hoe een kleine ergernis over een niet herstelde roltrap, tot een grote ergernis leidt: dat de grote geldhaaien nauwelijks bijdragen tot het onderhoud van onze samenleving.”

Freddy De Pauw

X