Inwoners van de Veldekensweg: ‘Steeds weer komt Ilva de PMD-zakken niet ophalen.’

Schepen Duwyn: ‘Ilva zal dan ook de chauffeurs persoonlijk hierop aanspreken.’


Geraardsbergen. Inwoners van de Veldekensweg voelen zich door Ilva in de steek gelaten. Na iedere ophaling moeten ze de containers van de Schillebeekstraat gaan halen. ‘Voor iemand die niet goed uit de voeten kan, is dit een klus’, klinkt het. ‘De laatste weken worden de PMD-zakken ook al niet opgehaald.’ Schepen van Duurzaam Beleid en Milieu Martine Duwyn (Open Vld) doet het nodige: ‘Ilva zal dan ook de chauffeurs persoonlijk hierop aanspreken.’

De Veldekensweg ligt tussen de Schillebeekstraat en de Schillebeeksevoetweg en situeert zich aan de achterkant van de Hogebuizemont. Pittoresk en heel rustig. De Veldekensweg is bijna onvindbaar. Op een kaart staat het stukje weg niet aangegeven. Ik heb het ter plaatse aan twee mensen moeten vragen. Met de wagen kan je er niet door, dan maar te voet.

PMD-zakken en onderhoud
‘Het is hier heerlijk wonen’, vertelt me een man op leeftijd, ‘Mijn vrouw en ik dachten, we blijven hier een poosje en dan kijken we uit naar iets beter, maar intussen wonen we hier al meer dan vijftig jaar.’ Een jonge Gentenaar ontvlucht de stadsdrukte en renoveert één van de huisjes. ‘In de ander huisjes wonen bejaarde mensen, waarvan iemand niet goed uit de voeten kan.’ ‘Hoe doen jullie dat met de boodschappen’, vraag ik. ‘We parkeren onze wagen in de Schillebeekstraat en transporteren onze goederen met een karretje. Dat doen we al vijftig jaar. De laatste jaren valt deze klus ons zwaarder en moeilijker’, vertelt de man.

Wat betreft de afvalophaling zijn er eigenlijk nooit klachten geweest. ‘De afvalophaling is tot voor kort steeds zonder problemen verlopen. De laatste weken worden we door Ilva wat in de steek gelaten’, getuigt de oudere man. ‘Wat betreft de groen- en de zwartcontainer hebben we geen klachten, al moeten we na iedere ophaling de containers van de Schillebeekstraat gaan halen. Voor iemand die niet goed uit de voeten kan, is dit een klus’.

Maar ook met de PMD-zakken is er een probleem. ‘De laatste weken worden de PMD-zakken niet opgehaald. We bellen dan naar Ilva met de vraag waarom de blauwe zakken niet worden opgehaald. We krijgen dan steevast het antwoord dat de Veldekensweg niet op hun routeplanning staat. Ik moet er wel bij vertellen dat Ilva nadien steeds het afval komt ophalen.’ De inwoners wijzen er ook op dat de weg er wat verwaarloosd bijligt. ‘We verwachten niet dat er een nieuwe weg wordt aangelegd, maar wat meer en beter onderhoud is zeker geen overbodige luxe’, klinkt het.

‘Wat is er in godsnaam gaande?’
Schepen van Duurzaam Beleid en Milieu Martine Duwyn (Open Vld) is op de hoogte van het probleem van de inwoners van de Veldekensweg. ‘Ik heb al contact met Ilva gehad. Het kan niet zijn dat de PMD-zakken niet worden opgehaald. Ik moet wel meegeven dat na dit telefonisch contact echter elke keer werd rechtgezet door Ilva. Ik heb dan ook vandaag Ilva gevraagd wat er in godsnaam gaande is. Na intern overleg is mij meegedeeld dat deze weg absoluut op de route van de chauffeurs is vermeld. Ilva zal dan ook de chauffeurs persoonlijk hierop aanspreken om ervoor te zorgen dat alle fracties worden ingezameld, zoals het hoort. Zij zullen ook benadrukken dat de containers op de correcte plaats moeten teruggeplaatst worden, zodat de hinder voor de bewoners minimaal is’, ligt schepen Duwyn toe.

Julien Borremans