Een unieke kijk op het verleden in en rond de Stationsstraat / Pelgrim

Kom kijken hoe Scheldewindeke er een eeuw geleden uitzag?

Nog tot en met 30 september 2021 kan je in en rond de Stationsstraat komen kuieren, en kijken naar foto’s van ruim een eeuw geleden. Ze geven je een unieke kijk op het verleden van Scheldewindeke.
De Stationsstraat is nog altijd dé belangrijkste straat in Windeke. De straat van commerce, nog altijd! Wie wil weten hoe de Stationsstraat er vroeger uitzag, welke gebouwen er verdwenen, wat er in de plaats kwam… moet zeker de oude foto’s komen bekijken. De wandeling is een echte aanrader. Een mooi initiatief van Bib Scheldewindeke en Dienst Toerisme. (Reporter 17, foto’s Danny De Lobelle)
Met unieke foto’s wordt de Stationsstraat van vroeger tot leven gebracht. Velen denken dat er in de laatste decennia weinig veranderd is in Scheldewindeke. Maar niets is minder waar. Je zal foto’s zien van gebouwen die nu verdwenen zijn. Hoe een straat blijft veranderen, zal je zien aan de foto’s en oude prentkaarten. Waarom moet je gaan kijken? Er zijn foto’s die wel erg ver gaan in de geschiedenis van Windeke. Met dank aan de Edit. O. Latoir (Scheldewindeke), Uitgevers Van Vlierberghe Gezusters (Oosterzele), Edit. C. Van Cortenbergh fils (Bruxelles), D. Hendrix (Antwerpen) en Uitgeverij Achiel Baele (Gent) die begin 1900 als het ware een kijkboek kwamen maken van Scheldewindeke. De prentkaarten zijn belangrijke documenten voor de lokale geschiedenis van Scheldewindeke. Opvallend veel foto’s werden gemaakt van de Stationsstraat. De meeste prentkaarten dateren van begin de jaren 1900. Hoe het bijvoorbeeld allemaal veranderde kan je zien uit de oude prentkaart van 1903. De Stationsstraat (Statiestraat) in Scheldewindeke is een typevoorbeeld van hoe de tijden veranderen. Een eeuw geleden waren er talrijke herbergen in Scheldewindeke. Vlak bij het station stond herberg ‘A la Concorde’ (in het Frans!) van Van Pamel. Nu staat er het warenhuis Carrefour. Vanuit het station van Scheldewindeke vertrokken destijds de ‘trimards’ (seizoenarbeiders) naar Frankrijk. In Windeke was de zetel gevestigd van de ‘trimardsgilde’. De gilde verdedigde de belangen van de seizoenarbeiders. Met de honden- of paardenkar werden de ‘basadjes’ naar het station gebracht. Het station van Scheldewindeke werd officieel geopend op 5 januari 1867. Het is een station op spoorlijn 122 (Gent – Geraardsbergen). Scheldewindeke was tot voor kort het enige station tussen Zottegem en Merelbeke dat nog bemand was. Sinds 28 juni 2013 zijn de loketten gesloten. Het station is nog het originele zoals opgericht door de Compagnie du Chemin de fer de Braine-le-Comte à Gand. Oorspronkelijk was het een trapgevelstation (net zoals alle andere stations op de lijn). De trapgevels zijn bij diverse verbouwingen verdwenen. Het stationsgebouw Scheldewindeke krijgt nu een nieuwe bestemming. Op het perron naar Gent staat nog het authentiek wachthuisje. Op oude prentkaarten begin 1900 (de foto moet op een zondag genomen zijn, bijna alle mensen moesten toen nog 6 dagen in de week werken, ook op de zaterdag) poseren de dames een heren in hun ‘zondagse’ kledij, ze zijn opvallend netjes gekleed, in ware belle époque-stijl. Bij het nemen van een foto, hoorde dat toen blijkbaar op die manier te gebeuren. In het straatbeeld in de Stationsstraat, anno begin 1900, geen automobiel (zo heette dat toen nog), wel één PK-tjes-karren met ‘paard span’. Begin 1900,  inmiddels 121 jaar geleden, toen de Stationsstraat als Statiestraat en Rue de la Station werd geschreven. Destijds, toen een hondenkar nog geen antiek was en een paard nog rustig kon blijven staan midden de straat.  R17 foto De Lobelle