Ga op zoek naar de geheime orde van de Merelbekkers in de Makegemse bossen

Route via erfgoed app

foto gemeente Merelbeke

Vanaf 3 juli kan je kennis maken met figuren zoals generaal Vik, Thijsje en Gunther, Brecht Roffel en Glenda Krash op 1 van de 3 Merelbekkersroutes.
Deze wandeling met luisterverhalen en opdrachten is bijzonder geschikt voor gezinnen met kinderen tussen 3 en 12 jaar. Het bos kan er drassig bijliggen en is hierdoor niet echt geschikt voor kleine of grote wielen. Inge Tollenaere stond in voor de route en de verhalen zijn geschreven door Mathilde Geens

Via de erfgoedapp en een ontdekkingskaart kom je alles te weten over de orde van de Merelbekkers, tenminste als je hen kan vinden. Rare eigenzinnige snuiters zijn het wel, die Merelbekkers. Terwijl Giuseppe Merli houdt van chansons is Brecht Roffel een echte metalhead. Steltmeester is dan eerder het dromerige type. Glenda Krash daarentegen is voortdurend druk in de weer en haar snavel staat niet stil. Het is zeker de moeite hen te leren kennen! Je kan hen allemaal terugvinden op plaatsen waar je ook anderen van hun soort kan spotten. Behalve Stanislav, die heeft zich als special agent verborgen op een plekje waar je hem niet zou verwachten. Op de route bevinden zich houten sculpturen afbeeldingen van Koen Vandewalle (Agentschap Natuur en Bos in West-Vlaanderen)

Schrijfster: Mathilde Geens, Schepen voor toerisme: Daisy Poriau, Dienst Jeugd: Inge Tollenaere

De routes bevinden zich voor het grootste deel in de Makegemse bossen. Dit is een beschermd natuurgebied. Om de druk op dit habitatgebied laag te houden, wordt een beperkt aantal deelnemers per dagdeel toegelaten op de route. Het is dus noodzakelijk dat je je aanmeldt via de website. In ruil hiervoor ontvang je de code waarmee je zowel de ontdekkingskaart kan bekomen als de app kan ontgrendelen.

Het startpunt van de route bevindt zich in de Bosstraat 2 (De Zoete Zonde) ongeveer 1 kilometer van het infopunt in Munte. Wegwijzers leiden je naar de start van de wandeling. De Merelbekkers zijn te vinden op 3 verschillende routes in de Makegemse bossen.
Kleine route: 4,58 km
Grote route: 6,1 km
Grootste route: 7,02 km

De Merelbekkersroute is niet toegankelijk tussen 1 februari en 30 juni WEGENS broedseizoen.

Vergeet je zeker niet aan te melden via de website, want zonder code kan je weinig doen. Dan ontvang je in je mailbox een code waarmee je het vogelkastje met de brochures en de app kan openen. En ook op deze manier de wandelaars te spreiden over de dag, voor een zou weinig mogelijk druk op het natuurgebied.   Deze wandeling is momenteel een proefproject, waarbij we willen nagaan hoe groot de opkomst is, vandaar de noodzaak om je eerst aan te melden

Extra bijzonder aan de Merelbekkersroute is dat het niet bij dit ene verhaal blijft. In de toekomst volgen nog avonturen met dezelfde hoofdpersonages.
Wist je trouwens dat niet alleen de Merelbekkers je graag willen ontmoeten. Ook de muggen vinden het fijn dat je langskomt. Als je liever niet wordt leeggezogen, voorzie je je best van een geurtje dat de muggen niet fijn vinden.

Schepen Poriau: “Het doet bijzonder veel deugd om dankzij dit project kinderen op een speelse manier actief, fysiek en creatief te entertainen en hen de mooiste plekken van eigen natuur in onze gemeente te laten ontdekken.“

Inge Tollenaere:  De opdracht van een digitale Pokémon gezinszoektocht evolueerde tot de Merelbekkersroute. Ik wou iets typisch voor Merelbeke uitwerken. Tijdens mijn speurwerk in de archieven naar typische kenmerken voor Merelbeke kwam ik tot het eurekamoment om iets met de naam Merelbeke te doen en dan kwam ik vrij snel tot het thema “vogels”. “ik heb heel wat afgewandeld in Munte tussen de velden en de bunkers tot ik in de Makegemse bossen belandde. Daar voelde ik meteen dat het plaatje klopte. Ik ging een stapje verder en slaagde er zelfs in een route in de vorm van een vogel uit te werken tot bleek dat dit niet mogelijk was omdat de route door ontoegankelijk gebied liep.  Een eerste ervaring in leren loslaten binnen dit project diende zich aan.

We gingen in overleg met de mensen van het Agentschap Natuur en bos, Natuurpunt en Rodeland landschapsproject en kregen de neuzen in dezelfde richting. Ik ging op stap met Dominique Verbelen van Natuurpunt die me met zijn weetjes over de plaatselijke fauna en flora heel wat inspiratie gaf om het spel uit te werken. De bezorgdheden van de mensen van het Agentschap Natuur en Bos en Natuurpunt werden meegenomen in het verhaal.
In de eerste plaats willen we wandelaars laten genieten van de beleving en dat met zorg voor dit prachtig stukje natuur. Enkel op die manier kan er nog lang over de Merelbekkers en hun toekomstige avonturen verteld worden.”

Meer info hierover op www.merelbeke.be/de-Merelbekkersroute

De eerste wandelaars op zoek naar Merelbekkers
X