Rode Duivels-verdriet en vreugdevol aperitiefconcert

Jan, Annelies en Zippora perfecte sfeermakers

De Windeekse Groenbuiken bieden al jaren een gratis aperitiefconcert aan op Kermis Windeke. Niet meer weg te denken op zondagvoormiddag van de kermis, het optreden van Jan en Annelies Parent en Zippora De Brauwer. Men gaat naar het aperitiefconcert voor de steengoede muziek en de uitstekende zangeressen. Na 17 maanden van corona-ellende eindelijk terug op het podium. Jan en Annelies en Zippora De Brauwer hadden er opnieuw veel zin in. Wat hebben ze hun optredens gemist.
Echt zomers was het niet, een regenbui nam men maar erbij, de trouwe liefhebbers van het aperitiefconcert, lieten het niet aan hun hart komen. Al bij de eerste nummers van Jan, Annelies en Zippora wordt duidelijk dat het publiek (de coronamaatregelen werden gevolgd) een aangenaam concert te wachten staat. Dat ze blij zijn om opnieuw te entertainen, te zingen straalt er zo vanaf. Jan Parent voelt zich nog altijd als een vis in het water op de muziekscène. Geeft zich volledig. En het publiek is ook vlug in de ban van de klassenzangeressen Annelies (dochter van) en Zippora. Hartverwarmende stemmen, daar kan je niet omheen. Hun nummers worden met veel gevoel gebracht. Vocaal geschut op het podium. Het is kijken, luisteren, genieten. Het publiek is het er over eens, het aperitiefconcert moet een vast item blijven op Kermis Windeke. De Groenbuiken hopen op Kermis Windeke, editie 2022, met een volledig programma uit te kunnen pakken.
   
Dankzij KVV Windeke en de Groenbuiken kon men op het Marktplein Scheldewindeke de wedstrijden van de Rode Duivels volgen. Na de drie wedstrijden in de voorronde tegen Rusland, (3 – 0), Denemarken (2 – 1) en Finland (2 – 0), Bam. Boem. 9 op 9, en de 1 – 0 winst in de achtste finale tegen Portugal kon men ook op vrijdagavond 2 juli de kwartfinale België – Italië op groot scherm volgen. Het zag er goed uit, die vrijdagavond, aangenaam weertje, Windeke kermis ging van start. De fans tekenden present op het Marktplein, de sfeer was er. Hoedjes, t- shirts, gekke attributen, sjaals,… Fans die tevergeefs de Rode Duivels schreeuwen naar de halve finale. Het mocht niet zijn. Het uitgekookte Italiaans elftal strafte genadeloos twee verdedigende fouten van de Red Devils af.
Scheldewindeke toonde wel hoe het massaal kan supporteren. Na vier overwinningen barstte telkens een volksfeest los. Het succesrecept, een plein met enthousiaste supporters, voldoende drank, een joekel van een scherm om alle dribbels en geniale passes van de Rode Duivels te volgen. Tot en met de achtste finale gingen de poppen snel aan het dansen. Op zo’n momenten voelt iedereen zich Rode Duivel. Het verbindende effect. De remmen los op een gezamenlijk feestmoment. Ook meer en meer vrouwen feesten er gezellig op los. De zeges in de voorronde en in de achtste finale tegen Portugal heeft de voetballiefhebbers aan een ongezien hoogtepunt gestuurd. De euforie was groot. Stevige pinten. Puur voetbalgenot. De Rode Duivels veroverden alle harten. Jammer, in het duel met één van de grote favorieten Italië, viel het schreeuwen en juichen uit na de twee goals (Barella, 31’, Insigne, 44’) van het opportune Italië. De schrik bleef woelen en loeien. Net voor de rust, opnieuw hoop voor de Rode Duivels na de penalty van Lukaku. (1 – 2). De spanning in de tweede helft bleef duren, een paar goede kansen voor de Red Devils, het tikkeltje geluk ontbrak, tot in de additional time bleef de bangelijke 1 – 2 op het bord. Emoties. Een zege tegen Italië had een golf van geestdrift door Scheldewindeke laten rollen. Na een paar stevige pinten was de teleurstelling voorbij. Later in de nacht ebde het Rode Duivelsverdriet weg.