Geniet van het historische Delmotte-orgel in Balegem

Concert voor instandhouding orgel

Op zondag 18 juli 2021 tussen 13 u en 19 u kan je in de Sint – Martinuskerk in Balegem een ganse namiddag lang naar orgelmuziek komen luisteren. Wist je dat er in de kerk van Balegem een uniek Delmotte orgel staat?  Hoog tijd om te komen genieten van dit historisch muziekinstrument. Er is op zondag 18 juli ook een tentoonstelling en een demonstratie van historische klavierinstrumenten. Je krijgt ook een unieke kans om zelf te spelen op het merkwaardige orgel.
Je kan een groot hart tonen, uw steun gaat integraal naar het onderhoud van het Delmotte orgel. Tussen de orgelpijpen en de muziek kan je genieten van taart, koffie en dranken. Uw vrije bijdrage zal zeer gewaardeerd worden door ‘De Orgelklas van Academie de Kunstbrug en Orgelvereniging ‘De Principaal’ (onder de leiding van diaken Tom Yytterhaegen), die de handen in elkaar slaan voor de organisatie van dit mooi concert in Balegem. Doorlopend zijn er demonstraties van het solderen van orgelpijpen door orgelbouwer René Nijsse uit Zeeland. Je krijgt ook de mogelijkheid het concert mee te volgen met de partituren. De orgelmuziek wordt ingeleid door bevlogen sprekers zoals altviolist Marc van Campenhout. Wist u dat de preekstoel een historische geluidsinstallatie is?
Het pijporgel is een muziekinstrument dat bestaat uit honderden ‘fluitende pijpjes’, die allemaal spelen op de wind uit de grote ventilator. Balegem bezit er een. Laat je op zondag 18 juli meeslepen in een droomwereld die je nog nooit gezien en gehoord hebt.
Programma

13 u – 13 u 20: Mare Dielissen, Pieter Vermassen (trompet) – J.S Bach, J.F. Händel, Eugène Gigout, César Franck.
13 u 30 – 13 u 50: Veerle Nimmegeers – César Franck, Léon Boëllmann, Sigrid Karg-Elert.

14 u – 14 u 20: Joachim David – Alexandre Guilmant
14 u 30 – 14 u 50: Paul Carteus – Louis Vierne, Josef Rheinberger
15 u – 15 u 20: Chris Vandekerkhove – Engelse Romantiek
15 u 30 – 15 u 50: Ingrid Buyl – Jacques Nicolas Lemmens
16 u – 16 u 20: Maarten Verbiest – Dietrich Buxtehude
16 u 30 – 16 u 50:   Delphine Grandsart – Léon Boëllmann
17 u: Toon Pillaert – Jehan Alain
17 u 20: Toon Pillaert, Nathalie Van Meirvenne – Josef Rheinberger
               Toon Pillaert, Stefaan Schampheleer – Adolf Friedrich Hesse
17 u 40: Stefaan Schampheleer – Alexandre Guillmant, Félix Mendelsohn-Bartholdy
18 u: Paul De Maeyer – César Franck, Charles-Marie Widor.
X