Te Deum in Sint – Gangulfuskerk

Jarenlange traditie in Oosterzele

Op zondag 25 juli wordt na de mis van 9 u 30 naar aanleiding van de nationale feestdag het Te Deum gespeeld in de Sint – Gangulfuskerk in Oosterzele. De katholieke hymne van het Te Deum wordt uitgevoerd in diverse kerken, in Oosterzele is het al een jarenlange traditie. Het ‘Te Deum’, is een liturgische hymne ter verheerlijking van de Heilige Drievuldigheid. De benaming verwijst naar de eerste twee woorden van de Latijnse tekst ‘Te Deum Laudamus’ (Wij prijzen U, o God). De lofzang ontstond rond het jaar 400 na Christus. Men kan de lofzang ook nog soms horen bij parochie- en priesterjubilea.
Koning Filip en zijn gezin wonen het Te Deum bij in de kathedraal van Sint – Michiel en Sint – Goedele in Brussel. De nationale feestdag, op 21 juli, staat dit jaar in het teken van allen die zich de afgelopen maanden ingezet hebben in de strijd tegen het vermaledijde coronacrisis. Uiteraard speelt de koninklijke familie een belangrijke rol op de nationale feestdag. Zoals officieel meegedeeld zal voor de eerste maal prinses Delphine en haar echtgenoot plaats nemen op de koninklijke tribune. En opvallend, kroonprinses Elisabeth zal op 21 juli zelf deelnemen aan het defilé. De charmante, joviale prinses, kadet op de Koninklijke Militaire School in Brussel, verovert steeds meer en meer harten.