Meer dan 90% van de 18-plussers kreeg eerste prik. Vaccinatie 12-15-jarigen gaat van start


Geraardsbergen. Momenteel hebben 95,64% van de 65-plussers en 90,72% van de 18-plussers in Geraardsbergen hun eerste prik gekregen. Ook voor de tweede prik liggen de cijfers hoog. Dat is goed nieuws want enkel een volledige vaccinatie beschermt optimaal tegen de oprukkende Deltavariant.

87,22% van alle 65-plussers in Geraardsbergen zijn momenteel volledig gevaccineerd. Bij de 18-plussers ligt dat op 57,30%. Tegen half augustus zouden zij allen een tweede prik gehad moeten hebben. Dit is goed nieuws omdat een volledige vaccinatie een uitstekende bescherming biedt tegen de sterk oprukkende Deltavariant. Alle vaccins bieden een goede bescherming tegen deze variant. Belangrijk is wel dat men volledig gevaccineerd is. Hoewel een eerste prik al een basisbescherming biedt, is een tweede prik nodig om optimaal beschermd te zijn. Enkel voor het J&J-vaccin is een tweede prik niet nodig. We roepen onze burgers dan ook op om zich volledig te laten vaccineren en hun tweede prik niet te laten vallen.

Vaccinaties 12-15-jarigen
Geraardsbergen start ook met het vaccineren van de 12- tot 15-jarigen. Elke 12- tot 15-jarige zal een uitnodiging per post krijgen om zich te laten vaccineren met Pfizer.

Belangrijk voor ouders: bevestig dat je kind komt. In de uitnodigingsbrief staat daarvoor een link. Annuleer ook de afspraak als je kind niet komt. Op die manier gaat zijn/haar plaats onmiddellijk naar iemand anders. Let wel: de jongeren hebben toestemming van hun ouders nodig. Dat kan op 2 manieren: één van de ouders komt mee naar het vaccinatiecentrum of ze geven hun kind een schriftelijke toestemming mee (hier terug te vinden: https://bit.ly/3B0Zx7y).

Op het einde van elke vaccinatiedag zijn er soms prikken over van mensen die hun afspraak niet annuleren maar ook niet komen opdagen. Om die spuitjes niet verloren te laten gaan, werken we – net zoals bij de volwassenen – met een reservelijst.
Elke 12- tot 15-jarige kan zich hier op de reservelijst plaatsen: https://forms.gle/gamvBFnBNxXTvzkS8

Daarnaast werken we in Geraardsbergen ook met de QVAX-reservelijst. Als mensen op voorhand doorgeven dat ze niet komen, kunnen we deze plaatsen opnieuw vrijgeven. Dat gebeurt via de QVAX-lijst (www.qvax.be).
Tip voor ouders: praat hierover op voorhand met je kind. Via de reservelijsten kan je soms snel opgeroepen worden: overval je kind hier niet mee. Laat hem/haar bijvoorbeeld al eens kijken naar het filmpje over het vaccinatiecentrum: https://www.youtube.com/watch?v=mZLtLJsJeAI.
Nog een tip: laat je kinderen zowel inschrijven voor de lokale reservelijst als voor QVAX. Als we plaatsen overhebben, kunnen we je heel makkelijk contacteren.