21-juliviering in Zwalm

‘Grotere verbondenheid sleutel voor meer gelukkige samenleving’ burgemeester Eric De Vriendt

Traditioneel had vandaag de 21 – juli viering plaats met een misviering in de kerk van Munkzwalm en het neerleggen van een bloemstuk.

Opmerkelijke 21-juli toespraak van burgemeester Eric De Vriendt

‘Grotere verbondenheid sleutel voor meer gelukkige samenleving’

 

‘Ik hoop dat zowel individueel als tussen al de inwoners van Zwalm een grotere verbondenheid tot stand mag komen’, zei burgemeester Eric De Vriendt tijdens zijn opmerkelijke 21-juli toespraak. ‘Wanneer ieder van ons daartoe een bijdrage levert, komt een meer gelukkige samenleving tot stand.’

 

De gemeente Zwalm organiseerde na een onderbreking van één jaar wegens de Covid-pandemie opnieuw een 21-juli viering. In zijn opmerkelijke toespraak verwees burgemeester Eric De Vriendt naar de noodlottige overstromingen die ons land teisterden en eerde hij met een moment van stilte de gedachtenis de inwoners van Zwalm die aan Covid zijn overleden. Daarbij bracht hij hulde aan André Van Oortegem, de secretaris van de Zwalmse afdeling van de Nationale Strijdersbond (NSB).

Maar ondanks alle kommer en kwel gebeuren volgens de burgervader dankzij Covid ook veel positieve zaken, zoals de feilloze organisatie van de vaccinatiecampagne in De Qubus in Oudenaarde. Dankzij deze pandemie besteden wij elke dag pro-actief grote aandacht aan onze gezondheid. ‘Met nieuwjaar wensen wij elkaar traditioneel een gezond jaar, maar pas het afgelopen jaar beseft ieder van ons hoe cruciaal een goede gezondheid wel is.’

De belangrijkste levensles voor De Vriendt was het leren loslaten: ‘Als burgemeester had ik voor het eerst een andere agenda. Tijdens die vrijgekomen tijd heb ik mij, zoals vele inwoners van Zwalm, spontaan ingezet voor anderen. Zoals vroeger hielpen buren elkaar en werden boodschappen gedaan voor bejaarden. Ook hebben wij geleerd dat wij niet fysiek hoeven samen te komen om ons met elkaar verbonden te voelen. Een telefoon, een whatsapp-bericht of een e-mail hielpen de eenzaamheid te doorbreken. Daarnaast bracht het Europees kampioenschap voetbal de mensen opnieuw dichter bij elkaar.’

Tot besluit drukte de burgemeester de hoop uit dat zowel individueel, van persoon tot persoon, als collectief tussen al de inwoners van Zwalm een grotere verbondenheid tot stand mag komen. ‘Wanneer ieder van ons daartoe een bijdrage levert, een meer warme en meer gelukkige samenleving tot stand komt. Is dat niet de ultieme droom? Ik hoop van harte dat die werkelijkheid mag worden.’

Gewezen burgemeester Basiel Eeckhout vond het spijtig en hekelde het dat er zo’n weinig interesse is voor de 21-juli viering zowel vanuit het schepencollege als de gemeenteraad.