De leider is back in de Brakelse gemeenteraad

PREMIER ALEXANDER DE CROO AANWEZIG OP DE BRAKELSE GEMEENTERAAD

Maandagavond ll. op de vooravond van de dag van nationale rouw was er gemeenteraad in Brakel. Niemand minder dan premier Alexander De Croo was aanwezig tijdens deze raad. Er waren immers heel wat Open Vld raadsleden afwezig die met vakantie waren. Door de aanwezigheid van onze premier kwam de meerderheid niet in gevaar.

Premier Alexander De Croo had evenwel dezer dagen andere katten te geselen. Er is de corona- en watersnoodcrisis en de dreigende regeringscrisis door de hongerstakers in Brussel.

Alexander De Croo: “Je moet soms kunnen terugvallen op  de  Brakelse politiek  en voor het probleem van de honger- en dorststakers  in Brussel  is er een bemiddelaar aangesteld.”

Bij aanvang van de gemeenteraad werd er één minuut stilte gehouden voor de slachtoffers van de grootste natuurramp  die België teisterde.

 

Gemeenteraadslid Jan Haegeman (N-VA) vroeg onlangs nog maatregelen tegen deze afwezigheid

N-VA-raadslid Jan Haegeman maakte er de voorbije maanden een gewoonte van telkens een foto te nemen van een opvallend lege stoel in de Brakelse gemeenteraad. Het gaat om het zitje van Alexander De Croo, die zich sinds september vorig jaar niet meer liet zien in de raadszaal. De N-VA vraagt maatregelen om dergelijk kiezersbedrog te kunnen sanctioneren en legt daartoe een voorstel voor aan de gemeenteraad. 

 Grote consternatie in september vorig jaar, toen Alexander De Croo niet aanwezig kon zijn op de gemeenteraad en de vergadering door de VLD-meerderheid dan maar meteen helemaal werd afgelast. De situatie werd uiteindelijk – ook al onder druk van de N-VA – opgelost door voortaan een vast vergadermoment te prikken voor de Brakelse gemeenteraad – elke laatste maandag van de maand – in plaats van zich te richten op de agenda van de familie De Croo, zoals vroeger het geval was.  Maar sinds die nieuwe manier van werken, liet De Croo zich niet meer zien op de gemeenteraad. En dat is bijzonder jammer voor de goede werking van de raad, zo stelt N-VA-gemeenteraadslid Jan Haegeman.

 Gemeenteraadslid Jan Haegeman (N-VA): “Men weet van mij dat ik veel belang hecht aan een goede werking van de gemeenteraad: het is bij uitstek de plaats waar wij gemeenteraadsleden – als vertegenwoordigers van onze kiezers – het gemeentelijk beleid vorm geven. Die goede werking van de gemeenteraad is dus absoluut essentieel voor een goede basisdemocratie. Er zijn daar onder de nieuwe gemeenteraadsvoorzitter Marcel Saeytijdt belangrijke en goeie stappen gezet. Ik vind het dan ook een bijzonder jammere beeldvorming dat de zitting van de gemeenteraad door Alexander De Croo niet belangrijk genoeg geacht wordt om zijn tijd aan te besteden. Ik begrijp dat een premier soms andere katten te geselen heeft, maar ik merk niettemin wel dat de man nog steeds de tijd vindt om naar recepties te gaan, winkels te openen of aardappelen te schillen op scoutskampen… Maar misschien zou het helpen mochten er cameraploegen aanwezig zijn in onze raadszaal? ”

Het gaat echter niet alleen om de beeldvorming rond de gemeenteraad, uiteindelijk is de volgehouden afwezigheid een vorm van kiezersbedrog.

Jan Haegeman (N-VA): “Kijk, ik ben het er natuurlijk niet helemaal mee eens, maar ik kan me inbeelden dat bij de gemeenteraadsverkiezingen heel wat Brakelaars bewust voor De Croo hebben gestemd omwille van zijn vermeende – en ik beklemtoon ‘vermeende’ – bestuurderscapaciteiten. De man verzamelde dan ook ruim 2000 voorkeurstemmen. Dat zijn dus momenteel 2000 Brakelaars die niet meer vertegenwoordigd worden in de gemeenteraad. Dat is een democratisch deficit. Meer zelfs. Het is kiezersbedrog. Want zonder die voorkeurstemmen zou de huidige meerderheid… wellicht niet eens een meerderheid hebben en zou het gemeentebestuur er dus ongetwijfeld danig anders uitzien.”

 De N-VA stelt daarom voor om dergelijk gedrag voortaan te kunnen sanctioneren, zodat kiezers zich minstens bewust worden van dergelijke vormen van bedrog en niet langer een kat in een zak kopen.