© Stad Zottegem

Zottegem laat vlag wapperen voor nucleaire ontwapening

Ieder jaar, van 6 tot 9 augustus, wappert in zo’n 8.000 steden in 163 landen de groen-witte vlag van ‘Mayors for Peace’, een internationaal netwerk dat in 1982 werd opgericht en, onder voorzitterschap van de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki, voornamelijk ijvert voor nucleaire ontwapening. Ook Zottegem, als één van de 375 Belgische leden van dit wereldwijde netwerk, neemt deel aan dit symbolisch initiatief.

Burgemeester Jenne De Potter hees de vlag aan het stadhuis op de Markt voorbije vrijdag om 8u15 en zal hem maandag e.k. om 11u02 weer neerhalen. Dit zijn de precieze tijdstippen waarop de twee voornoemde Japanse steden in 1945 respectievelijk op 6 en 9 augustus getroffen werden door de atoombommen Little Boy en Fat Man en waarbij er ca. 250.000 slachtoffers vielen. Zottegem was reeds in de voorbije tien jaar (sinds 2010) lid van Mayors for Peace en per 5 juli ll. besliste het stadsbestuur om dit te verlengen voor nog een periode van tien jaar, tot en met 2030. De stad betaalt voor dit lidmaatschap jaarlijks 50 euro.

X