© Marc Dreesen - Egmont Cycling Race

Egmont Cycling Race op kermisdinsdag 17 augustus: het parcours

Naar jarenlange traditie krijgt de kermis in het stadscentrum opnieuw een sportief sluitstuk met op dinsdag 17 augustus de 85ste editie van een wielerwedstrijd voor eliterenners met contract, onder de nieuwe naam Egmont Cycling Race, al de vijfde naam van deze wielerkoers. De oorspronkelijke naam Dokter Tistaertprijs werd in 1971 Herinneringsprijs Dr. Tistaert – Prijs Groot-Zottegem. In 1999 veranderde de naam in G.P. Zottegem – Tistaertprijs en in 2002 viel de verwijzing naar de vroegere sportarts Alfred Tistaert (1873-1936) helemaal weg toen gekozen werd voor Grote Prijs Stad Zottegem. In 2020 werd de wedstrijd dan nogmaals herdoopt in nu Egmont Cycling Race. De eerste editie vond plaats in 1934. In 1940, 1944 en 2020 werd de wedstrijd niet verreden. Sinds 2005 wordt deze wielerkoers georganiseerd in de categorie 1.1 van de UCI Europe Tour.

Lees hierna alles over wat er de renners te wachten staat en waar u hen kan zien voorbijrijden en/of aanmoedigen. De totale afstand van de race is 192,3 km, verdeeld over één grote ronde van 82,8 km en zes lokale ronden van 18,2 km. De grote ronde doet ook Oosterzele, Gavere, Zwalm, Horebeke en Brakel aan. Daarbij krijgen de renners de hellingen van de Rekelberg, Berendries en Klemhoutstraat onder de wielen geschoven alsook de 2500 meter kasseien van de Lange Munte in Scheldewindeke en de 1200 meter kasseien van de Lippenhovestraat in Velzeke. In de zes plaatselijke ronden maken telkens de Lippenhovestraat en de helling van de Grotenbergestraat deel uit van het parcours. De aankomst is voorzien omstreeks 17 uur op de Buke. Na de officieuze start om 12u30 ter hoogte van Sotto’s zal de hele koerskaravaan eerst achter de rode vlag van koersdirecteur Jo Gosseye enkele geneutraliseerde kilometers afleggen via de Gentsesteenweg, Sluizeken, Industrielaan, Leenstraat, Europaweg en kruispunt De Vos (rechtdoor) naar Oosterzele-Dorp voor de officiële start (om 12u45) en het begin van de grote openingsronde. De verdere gedetailleerde wegwijzer ziet er als volgt uit:

  • 1 grote ronde van 82,8 km: op grondgebied Oosterzele: Dorp, Achterdries, Meerstraat, Spiegel, Pelgrim, Pastoor De Vosstraat, Vrijhem, Balegemstraat, Gootje, Molenstraat, Geraardsbergsesteenweg, Houtemstraat, Geraardsbergsesteenweg, Groenweg, Dorp, Achterdries, Meerstraat, Spiegel, Pelgrim, Pastoor De Vosstraat, Vrijhem, Balegemstraat, Gootje, Molenstraat, Geraardsbergsesteenweg, Houtemstraat, Geraardsbergsesteenweg, Groenweg, Dorp, Achterdries, Meerstraat, Spiegel, Pelgrim, Stationsstraat, Lange Munte; op grondgebied Gavere: Staatsbaan, Provinciebaan; op grondgebied Zwalm: Beerlegemsebaan, Latemdreef, Stationsstraat, Knokstraat; op grondgebied Horebeke: Smarre, Broekstraat; op grondgebied Zwalm: Boekelbaan, Hooglaan Vijflindenlaan, Sint-Annastraat, Rekelberg; op grondgebied Brakel: Vissegem, Gentsestraat, Lepelstraat, Groenstraat, Berendries; op grondgebied Zottegem: Brakelstraat, Sint-Hubertusplein, Faliestraat, Pijperzele, Klemhoutstraat, Smissenhoek, Kloosterstraat, Tweekerkenstraat, Godveerdegemstraat, L. Roelsstraat, Sint-Annastraat, Kazernstraat, Stationsplein, Musselystraat, L. De Metsstraat, Heldenlaan, Graaf van Egmontstraat, Kasteelstraat, Molenkouter, Sint-Andriessteenweg, Strijpenplein, Beugelstraat, Lippenhovestraat, Baron I. della Failleplein, Elenestraat, Bruggenhoek, Buke (eerste doortocht aan de aankomstlijn omstreeks 14u40).

 

  • 6 lokale ronden van 18,2 km: Gentsesteenweg, Bijlokestraat, A. Gevaertlaan, Grotenbergestraat, Grotstraat, Gentsesteenweg, Langestraat, Godveerdegemstraat, L. Roelsstraat, Sint-Annastraat, Kazernstraat, Stationsplein, Musselystraat, L. De Metsstraat, Heldenlaan, Graaf van Egmontstraat, Kasteelstraat, Molenkouter, Sint-Andriessteenweg, Strijpenplein, Beugelstraat, Lippenhovestraat, Baron I. della Failleplein, Elenestraat, Bruggenhoek, Buke.