Ewoud Vromant is klaar voor de Paralympische Spelen

Parantee-Psylos, de Vlaamse G-sportfederatie, telt af naar de Paralympische Spelen door dagelijks één Vlaamse deelnemer met een videoportret voor te stellen aan het brede publiek. Op 25 augustus was het de beurt aan Ewoud Vromant.

Voor Ewoud Vromant is sport zijn absolute uitlaatklep in het leven. In zijn jeugdjaren voetbalde hij op provinciaal niveau en later maakte hij de overstap naar triatlon. Hij vond acht jaar lang uitdagingen in kwarttriatlons op recreatief niveau. In 2012 ontdekte dokters een tumor in de hamstrings van zijn rechterbeen. Na chemotherapie onderging Ewoud toch een amputatie het jaar nadien.

Stilzitten is niets voor Ewoud en dus zocht hij erg snel na zijn revalidatie naar nieuwe sportieve doelen. Triatlon verderzetten, was zijn eerste wens, maar lange afstanden lopen zijn voor hem moeilijk zonder hamstringfunctionaliteit in een van de benen. Fietsen met een koker ging wel voortvarend.

In 2016 begon hij met para-cycling nadat hij collega-renner Arnout Matthys, die ook een bovenbeenamputatie heeft, de Mont-Ventoux zag beklimmen op één been. Als snel ambieerde Ewoud ook een internationale carrière, met succes: hij nam in 2018 voor het eerst deel aan het wereldkampioenschap para-cycling in Maniago (Italië) en werd er vierde in de tijdrit. Begin 2019 nam hij deel aan het wereldkampioenschap baanwielrennen in Apeldoorn (Nederland) en daar werd hij vijfde op de individuele achtervolging, na pech bij de start. In 2019 pakte hij zilver op het WK tijdrijden in het Nederlandse Emmen, hij sprintte ook naar brons in de wegrit.

In 2020 werd Ewoud wereldkampioen op de individuele achtervolging in Milton (Canada), het hoogtepunt in zijn carrière tot dusver. In 2021 veroverde hij goud in de tijdrit op de wereldbeker Para-cycling in Oostende, en zilver in de wegrit. Op het wereldkampioenschap in Cascais (Portugal) behaalde hij brons in de wegrit.