Processie van Plaisance doet Geraardsbergen uit coronaslaap ontwaken


Geraardsbergen. Zondag 29 augustus trok de Processie van Plaisance door de binnenstad van de Oudenbergstad. De Processie is een feestelijke ommegang ter ere van Sint-Bartholomeus, de patroonheilige van de stad en betekent het startschot van de zomerkermis. Wegens de coronaperikelen werd de optocht vorig jaar afgelast. Dit jaar kwam er weliswaar minder volk opdagen en was de optocht korter, maar de opluchting van de mensen om weer eens met en onder elkaar te feesten, stond op de gezichten af te lezen.

De Processie van Plaisance in Geraardsbergen is een feestelijke ommegang ter ere van Sint-Bartholomeus, de patroonheilige van de stad. De processie betekent het begin van de zomerkermis. Elk jaar wordt het zilveren reliekschrijn van Sint-Bartholomeus op laatste zondag van augustus rondgedragen. De oorsprong van de processie gaat terug tot begin vijftiende eeuw.

De reuzen van Geraardsbergen openen de optocht. Kort daarachter volgt een fanfare die de reuzen muzikaal begeleidt. De processie is een doorsnede van wat in Geraardsbergen leeft aan verenigingen.
De stoet wordt afgesloten met de Koninklijke Rederijkerskamer Sint-Pieter-Vreugd-en-Deugd. Concertband Cecilia Geraardsbergen gaat het schrijn vooraf. De concertband spelen walsen die de wiegende tred van de dragers begeleidt. Het kerk- en het stadsbestuur sluiten de ommegang af. Na de optocht wordt het schrijn terug in de kerk binnengedragen.

Tenslotte trekken de muzikanten van Cecilia en heel wat feestvierders café The Preacher binnen, waar gedanst en gefeest wordt op volksliedjes, maar wegens de precaire coronasituatie werd dit onderdeel voor dit jaar afgelast.

Julien Borremans

X