Rebus eist herstel van voetwegen in Overboelare en Zarlardinge


Google Earth


Geraardsbergen. Armand Matthijs – woordvoerder van Rebus vzw – heeft bij het stadsbestuur een verzoekschrift ingediend ‘tot het opleggen van last tot herstel van twee voetwegen’ in toepassing van art. 42 van het decreet gemeentewegen. ‘Het gaat over twee voetwegen die in het kader van het goedgekeurd gemeentebesluit betreffende het trage wegenplan werden opgenomen als te herstellen op korte termijn’, aldus Armand Matthijs.

Armand Matthijs heeft bij het stadsbestuur een verzoekschrift ingediend voor het herstel van twee voetwegen. Eén daarvan vertrekt vanaf de Hoge Buizemont naar Overboelare. Een tweede voetweg situeert zich aan de Kalenberg te Zarlardinge.

Wat betreft de voetweg aan de Hoge Buizemont vraagt Rebus vzw het volledig en veilig herstel van deze ‘unieke voetweg op en langs de Oudenbergheuvel’. ‘Een aantal jaren terug werd de voetweg  op vraag van de bouwende aangelande tijdelijk afgesloten en verlegd naar de westkant van een nieuwbouw. Recent werd er een struik op geplant. Het  hekken op het tracé is afgesloten’, aldus Armand Matthijs.

Het tracé te Zarlardinge is grotendeels toegankelijk maar werd bij het begin en het einde van de voetweg afgesloten. ‘Met de coronacrisis gingen meer mensen stappen in de buurt. Dergelijke wegen worden dan opnieuw ontdekt. Maar de weg herstellen is een andere kwestie. De steun van de overheid komt er blijkbaar niet. Op die manier worden aangelanden en buren nodeloos tegen elkaar opgezet. De Kalenberg te Zarlardinge omvat meerdere  voetwegen die hersteld moeten worden. Deze voetwegen vormen een rustige en toeristische verbinding tussen dorpen, een ijsboerderij, een klein natuurreservaat, een hotel, een kampeerplaats…’

Rebus vzw vraagt een snelle herstel van deze voetwegen in toepassing van bestaande wetgeving en de voor de ontwikkeling van de totale regio.

Julien Borremans