Oost-Vlaamse Wijntoer een succesverhaal voor Wijndomein Wetterberghe

Ophasselt. Zondag 29 augustus werd voor de derde keer de Oost-Vlaamse Wijntoer georganiseerd. Wijndomein Wetterberghe te Ophasselt nam voor de eerste keer deel.  Gastvrouw Heidi mocht verspreid over de ganse dag net geen 450 bezoekers verwelkomen.  Wijndomein Wetterberghe is een authentiek familiaal wijndomein met 2 wijngaarden en een eigen wijnmakerij. Ze produceren eigenhandig diverse schuimwijnen, rode, witte, rosé en dessertwijnen, maar sinds kort ook een eigen port, Marc de Flandre en limoncello. Het Wijndomein is het werk van Karl en Heidi, Van Den Berghe — Van Wetter en hun 4 zonen Liam, Tristan, Ingmar en Indra. De naam van het domein is de samenvoeging van hun beide achternamen.

‘We hadden eerst wat schrik door het voorspelde weer, wat uiteindelijk in onze streek nog zeer goed mee viel, maar aangezien het een vrije toegang was zonder reservatie, wisten we dus eigenlijk ook niet wat te verwachten. Maar na afloop kan ik maar 1 conclusie trekken: dit was écht een onverhoopt succes. Net geen 450 deelnemers die geïnteresseerd waren in ons wijnverhaal kwamen naar hier afgezakt. Ik ben dan ook blij dat ik last minute toch nog enkele vrienden heb kunnen opbellen om te komen helpen zodat we uiteindelijk met een team van 16 alles in goede banen hebben kunnen leiden’, geeft Heidi mee.

‘Mijn vrouw ontving de deelnemers waarna ze de kans kregen om naar de grote wijngaard te trekken waar dat mijn bevriende en vooral gepassioneerde wijnbouwer en grappenmaker Paul hen meenam in het verhaal van alles wat met de wijngaard te maken heeft gaande van aanplant, grond- en biocultuur, de soorten stokken met de verschillende kenmerken; de bloei en snoei; diverse anekdotes enz. Daarna konden ze bij mij terecht in de wijnmakerij waa rdat ik met hen het volledig proces doorliep vanaf het moment dat de druiven na de pluk worden binnengebracht tot de uiteindelijke creatie van de verschillende wijnen. Alle machines en handelingen die daarbij aan te pas komen, werden getoond of gedemonstreerd. En uiteraard ging ik er ook telkens dieper op in als er extra vragen werden gesteld’, vult wijnboer Karl aan.

Doorlopend was er ook de mogelijk om onze uitgebreide kaart te degusteren. Onze kaart is in 2021 nog serieus verder uitgebreid met naast onze klassiekers van rode, witte, rosé en schuimwijnen nu ook een rosé schuimwijn, een orange wine, een funky wine maar ook met het iets straffere werk zoals een port, Marc de Flandre en limoncello. Voor deze degustaties hadden de organisatoren buiten enkele terrassen opgesteld met zicht op de hoevewijngaard, maar ook binnen konden ze terecht in onze eigen degustatiezaal. Daar liep dan wijnadviseur Kris rond die de mensen de cultuur van het tasten kon laten ervaren.

‘Maar zoals mijn vrouw ook al zei; we waren een hele zondag met een héél hecht team van 16 in de weer om hier ons verhaal te mogen brengen. Als afsluiter graag nog een dankwoordje aan het adres van de provincie Oost-Vlaanderen voor dit initiatief om de Belgische wijnen, en in het bijzonder de Oost-Vlaamse, extra onder de aandacht te willen brengen. TOP !’

 

X