Kunst en Zwalm 2021: Jonge wolven in dialoog met buurtbewoners

K&Z 2021 lijkt op het eerste gezicht de verderzetting van de vorige editie onder leiding van Loes Jacobs en de VZW Nadine.

Wandering was de titel toen en daar lijkt ook deze editie verder mee te gaan. Een vrij canvas werd toen geboden aan de deelnemende kunstenaars.

Het Gentse Croxhapox verzorgt dit jaar deze editie. Zij zijn al 30 jaar actief en staat onder leiding van Anyuta Wiazemsky Snauwaert e Samira El Khadraoui. Samira vertelt mij dat zij streefden naar uitwisseling tussen kunstenaar, kunstwerk, landschap, bewoner, vrijwilliger en bezoeker.

Samira El Khadraoui

Ook nu is de verkenning van de streek om en rond Zwalm van groot belang.
Bijkomend is dat nu nog meer de plaatselijke bevolking betrokken wordt in het project. Zij krijgen de kans om deel uit te maken van het parcours en de kunstwerken.

Participatieve kunst en beleving

Zo krijg je bij Rasa Alksnyte aan de voet van de Caildenberg de kans om het bestaande kunstwerk met een spontane interventie uit te breiden op de manier die je verkiest. Zo kan je je fantasie los laten en deel uitmaken van het kunstwerk.

Nomadisch, komt bij mij op wanneer ik de kunstroute bewandel. Tenten staan opgesteld om onderdak te bieden aan wie het nodig heeft. Je kan je gerust onderdompelen in de streek en deel uitmaken van hun verhalen. Verhalen die hier en daar worden verteld en verzameld. Die dialogen maken ook deel uit van het geheel.

De kunstwerken worden als het ware verankerd in de streek. Zo zijn de “vogels” van Stefanie Claes alom vertegenwoordigd. Ze hangen zowel vrolijk als bevreemdend rond te fladderen en zien er nu eens aanlokkelijk uit als beangstigend. Of zijn het vogelverschrikkers die hier nu en dan op de velden worden gebruikt?

De bee refugee van cosco is geinspireerd op een authentieke bijenkorf en verwijst naar de verbondenheid met de natuur. Maar evenzeer gaat het over de bedreigingen die de natuur moet ondergaan. Bijen gaan dood, zoals het klimaat ook steeds meer te lijden heeft. Op die manier wordt de grens tussen kunst en natuur troebel en legt hij de vinger poëtisch op de wonde.

Ook de aankondiging van Kunst & Zwalm zelf gebeurt in 7 talen. In de kerk van Sint Denijs Boekel vind je die broederlijk naast elkaar.

En Karel Thienpont heeft voor mij wel een steen verlegd. Hij praatte met enkele bewoners van het rusthuis over hun toekomstplannen. Niet over het verleden- maar ook wel natuurlijk- maar wat hun toekomstdromen zijn. En dat bracht een hele ketting teweeg. Karel vult de kapel van Wijlegem met hun dromen in de vorm van lottoschilderijen, alhoewel dat een beetje banaal klinkt, en een werk met de verbeelding van hun dromen na de winst. Hun leven tussen de lottoballetjes, misschien zoals het leven zelf is. En voor de duidelijkheid, tijdens de duur van K&Z zal er echt lotto gespeeld worden. Karel voelt er zich goed bij, bij de betrokkenheid.

 

We mogen uiteraard Korsele niet vergeten. Prachtige -grotendeels protestantse- locatie sedert lang en eigenlijk een beetje ‘Hollands’ gebleven.

De stilte van de geuzenhoek met andere woorden. ‘Beluister de stilte’ zegt een bewoner van Korsele.

En precies in die stilte kan je luisteren naar verhalen door Helena Lemonnier, Mohsen Mahjoobi en Lauranne Alramadan op 4 en 11 september van 16u00 tot 17.00. Verzamelen om 15.45 aan de Nieuwe Kerk. Reserveren is noodzakelijk.

Wie ik zeker wil vernoemen is Lieve D’hondt. Aan een zijpad van de caildenberg vind je aan een klein paadje de toegang tot haar werk, twee bewerkte prints op aluminium, tussen de bomen verscholen. Waar het over gaat dan? Wel voor mij gaat het over kijken, en luisteren en de werken laten inzinken. Je leert wat Lieve sinds lang doet, ze verplicht je om aandachtig te zijn en goed te kijken. Niet vluchtig, zoals de wereld nu draait, maar lang en intens en doe dat misschien alleen. Zie het licht spelen door de bomen en zie ook dat het werk verandert, want dat kan ze wel, vele lagen meegeven.
Of beter nog, ga verschillende keren kijken en je ziet telkens weer een ander werk.

Alle kunstenaars bespreken zal ik niet doen, daarom moet je gaan kijken. Ze verdienen het o,k K&Z, dat je je onderdompelt.
Graag had ik nog iets gezegd over de vliegeraars aan Wijlegem, iets over Samah Hijawi en alle anderen die ik volledig onterecht niet vernoem.

Maar ook mooi dat de vele vrijwilligers zich belangeloos inzetten voor het goede verloop, participatie weet je nog.

Ook toch nog even vernoemen dat Eric Bracke zich editie na editie in alle stilte bezighoudt met het grote plaatje.

Praktische info

Kunst & Zwalm 2021 vindt plaats tijdens drie weekends:
28-29 augustus, 4-5 en 11-12 september, telkens van 11u tot 18u.
Startplaats is de kerk van Sint-Denijs-Boekel, Vredesplein, Zwalm,

Kunst&Zwalm invites Croxhapox invites Remi Verstraete invites …

bjorn pauwels & nora de decker. community of listeners. cosco (louis de cordier). daniël dewaele. freek willems. georgia kokot. hans beckers. ieke trinks. karel thienpont. OD3 collectief. lieve d’hondt. museums of belgium. nathalie chambart. rasa alksnyte. samah hijawi. stefanie claes. taart in de brievenbus. willem vermeersch. + pKp (para instituut voor KUNST en precariteit).

24 kunstenaars (waaronder 1 collectief, 4 duo’s en 13 individuele kunstenaars) presenteren nieuw werk langs een parcours dat door Wijlegem, Sint-Denijs-Boekel en Korsele loopt. De selectie is heel divers: verschillende generaties kunstenaars die al dan niet verbonden zijn aan de streek, verscheidene media (beeldend, installatie, performance, geluid).

En kijk ook naar het avondprogramma.

Zaterdag 28 augustus

Samah Hijawi – Chasing Za’atar (from Jordan to Belgium)

Zaterdag 4 september

Community of Listeners

Zondag 5 september

Zaterdag 11 september

Samah Hijawi – Chasing Za’atar (from Jordan to Belgium)

 

 

 

X