De sportieve ambities van Merelbeke, Eerste spadesteek sportpark Molenkouter

Hoe zal het sportpark eruit zien?

Vrijdag 3 september staken burgemeester Filip Thienpont en schepen van sport Egbert Lachaert op site Molenkouter de eerste spade in de grond waar het nieuwe, prestigieuze sportpark binnen 1 jaar zal pronken. Zo werd de aanleg officieel in gang getrapt. Ook Betrand Vrijens, voorzitter van het directiecomité van het AGB Merelbeke steunde hen.
Al een hele tijd lang keek menig Merelbekenaar uit naar de aanleg van het nieuwe sportpark Molenkouter. Het grote domein zal de vaste uitvalsbasis vormen voor voetbalclub KFC Merelbeke en atletiekclub STAX Merelbeke. Maar daar blijft het niet bij. Het zal ook als locatie dienen voor sportdagen, vakantiekampen, bedrijfssporten en zachte recreatie

Het multifunctioneel sportpark herbergt vier volwaardige voetbalterreinen (twee kunstgras- en twee natuurgrasvelden) en een volledig uitgeruste atletiekpiste waar zowel trainingen als wedstrijden kunnen plaatsvinden.
De doorlooptijd van het traject is op z’n minst vermeldenswaardig te noemen: Op iets minder dan een jaar tijd zal het park aangelegd en beschikbaar zijn voor sporters en verenigingen.
Burgemeester Thienpont is zeer enthousiast: “Het geeft een fantastisch goed gevoel om dit in Merelbeke te mogen realiseren. Iedereen doet zijn uiterste best om dit project naar een voortreffelijk niveau te brengen. Ik kijk er enorm naar uit om het park officieel te openen voor onze inwoners.”
Ook schepen van sport Egbert Lachaert is blij dat de werken eindelijk van start gaan. ‘Ondanks, maar ook mede door het lange voortraject, zijn we erin geslaagd om het project uit te werken zodat het gedragen wordt door de hele buurt. Dat de twee bloeiende verenigingen en de Merelbeekse sporters kunnen gebruik maken van op en top professionele en hedendaagse infrastructuur maakt het plaatje volledig af’.
Voor de aanleg van de sportzone is een budget voorzien van 6,09 miljoen euro. 901.250 euro wordt daarvan gesubsidieerd door sport Vlaanderen. Voor de uitwerking werkt Merelbeke samen met Farys/TMVW (via Creat). De ontwerper is Van Wassenhove bvba.

Het gemeentebestuur van Merelbeke wil verder investeren in ruimte voor vrijetijdsbeleving. Een van de manieren om dat te realiseren is de ontwikkeling van sportpark Molenkouter. De komende maanden en jaren gaat het gemeentebestuur hard aan de slag om een gedragen project uit te werken dat een meerwaarde betekent voor de Merelbeekse sporters én de omwonenden van het gebied.

 Gigantisch sport- en recreatiegebied. Sportpark Molenkouter krijgt vorm tussen de Poelstraat en de Hundelgemsesteenweg, en zal bestaan uit een multifunctioneel sportpark en een ruimte voor zachte recreatie in het zuiden. Het multifunctionele sportpark staat eerst op de planning, wegens het meest urgent. Er komen vier volwaardige voetbalvelden (twee kunstgras- en twee natuurgrasvelden) en een volledig uitgeruste atletiekpiste waar zowel atletiektrainingen- als wedstrijden kunnen plaatsvinden.

Op site Molenkouter wordt een sport- en recreatiezone ontwikkeld met een sportpark in het een noordelijke gedeelte en een zuidelijk recreatiegedeelte. Het noordelijk gedeelte omvat 4 volwaardige voetbalvelden, een atletiekpiste met toebehoren, een centraal gebouw met uitkijk op het hoofdvoetbalveld en atletiekpiste, een ruime kantine met kleedkamers, een parking voor ca. 200 wagens en fietsen.

Uitvalsbasis voor KFC Merelbeke en STAX

Sportpark Molenkouter wordt de nieuwe uitvalsbasis van twee van de grootste sportclubs in Merelbeke: KFC Merelbeke en atletiekvereniging STAX Merelbeke. Beide verenigingen zitten al langer te wachten op een eigen stek. Of ze blij zijn? Uiteraard. Maar daar blijft het niet bij. Molenkouter zal in de toekomst ook dienen als locatie voor sportdagen, vakantiekampen, bedrijfssport … Zij zullen met het eerste elftal terugkeren naar Merelbeke. Ook andere verenigingen en de gemeente zullen de infrastructuur kunnen gebruiken.

 

Archeologische vondsten site Molenkouter

Sinds half januari is er heel wat bedrijvigheid op de site Molenkouter, gelegen tussen de Poelstraat en de Hundelgemsesteenweg in Merelbeke. Ons lokaal bestuur realiseert op die terreinen een sport- en recreatiecomplex met onder andere voetbal- en atletiekvoorzieningen. Voorafgaand vindt er archeologisch onderzoek plaats door Ruben Willaert nv. Intussen heeft de site al heel wat van haar geheimen prijsgegeven en blijkt het terrein archeologisch heel waardevol te zijn.De site heeft dus een dichte bewoning gekend in het verleden. De verdere opgraving en het onderzoek van de verschillende gebouwen en waterputten leveren hopelijk nog interessante vondsten en informatie op.

X