Brouwerij Gemeldorp steunt de “Eén miljoen krokussen voor bijen” actie.

“Daar ik bij het brouwen van mijn bier heel wat verse honing gebruik hecht ik natuurlijk ook zeer veel belang aan het welzijn van de bijen en steun ik aldus met veel enthousiasme en overtuiging de actie ‘Eén miljoen krokussen voor bijen’. De krokusbloembollen zijn hier in de brouwerij de maanden september en november 2021, tijdens de plantperiode dus, ter beschikking”  weet brouwer Danny De Keuleneire te vertellen.

Waarom deze nationale actie ten voordele van de bijen?

De bijen hebben het alsmaar moeilijker. Vooral het gebrek aan voedsel in bepaalde periodes zoals de vroege lente (februari-maart) speelt hen parten. In deze periode hebben de zich ontwikkelende bijenvolken massa’s stuifmeel nodig voor de jonge bijen doch door ons weinig respect voor de natuur bloeit er nog maar weinig.

“Daarom organiseert imkerij De BijenVriend jaarlijks bijenplantacties. Meestal met bomen en struiken. Maar dit jaar ook met krokussen. Doel is dat ook wie maar weinig plaats heeft en toch een mooie zoemende tuin wil, kan meedoen. Om zo samen 1 miljoen krokussen aan te planten.” verduidelijkt imker Jan Heytens.

“Krokussen zijn zeer interessant voor bijen en andere bestuivers omdat ze vroeg bloeien en massa’s stuifmeel geven. Het noodzakelijke eiwitrijke voedsel voor jonge bijen. Bovendien zijn krokussen mooi en eenvoudig te planten. De soort die we aanbieden is de botanische Krokus Tomassinianus Ruby Giant omdat het een makkelijke en sterke plant is  waar je jarenlang bloemenpracht van zult hebben. Het is een blauwbloeiende krokus, die zich ook kan uitzaaien als je het loof niet vroegtijdig verwijdert. Mooie tuin, blije bijen.” voegt Jan er nog aan toe.

Je kan je leefomgeving wat opfleuren en tevens de bijen de nodige steun geven door zelf krokussen aan te kopen en te planten.

De krokusbloembollen zijn verpakt per honderd stuks. Inderdaad, bijen vliegen liefst op groepjes bloemen. Vandaar dat er een voldoende aantal nodig is. En geef toe: 15 euro voor 100 krokussen is zeker niet duur.

De bloembollen zijn te verkrijgen bij Brouwerij Gemeldorp, Elleboogstraat 29 te 9570 Deftinge – Lierde.

Brouwerij, winkel en caféken zijn open elke zaterdag van 9 uur tot 17 uur.

Bestellen kan ook via het nr. 0473/422.753 of  brouwerijgemeldorp@gmail.com

Wastyn Bert