Buurtbewoners vrezen verkeersinfarct nu Cantaert-fabriek plaats maakt voor woonwijk. Openbaar onderzoek loopt vandaag af

Momenteel loopt een bouwaanvraag voor de ontwikkeling van de Cantaert-site ter hoogte van de Grensstraat en de Noordstraat in Zottegem tot een nieuwe woonwijk met 127 zogenaamde ‘wooneenheden’. Omdat de Grensstraat in het voorstel de enige in- en uitgang wordt van de verder enkel uit plaatselijk verkeer toegankelijke straten, vrezen buurtbewoners een verkeersinfarct.

De Cantaert-site, genoemd naar de voormalige textielfabriek, is al jaren een doorn in het oog van de stad Zottegem. Het bedrijf legde in 2012 de boeken neer en sindsdien staan de gebouwen er verloederd bij. De site is vervuild en er waren al verschillende gevallen van vandalisme en brandstichting.

Het openbaar onderzoek voor de bouwaanvraag loopt zondag 19 september af. Vandaar de oproep van de buurtbewoners. Ze vrezen dat hun nu al druk bereden straten helemaal overspoeld zullen geraken, met alle gevolgen van dien qua overlast en mobiliteit. Ze vragen aan omwonenden om zich te vergewissen van de plannen en eventueel een bezwaarschrift in te dienen. “Dat kan gemakkelijk via de website van de stad Zottegem, maar er is haast mee gemoeid. Zondag 19 september is de laatste dag waarop bezwaarschriften ingediend kunnen worden. Wij hebben dat alvast gedaan want met de huidige plannen stevenen we sowieso af op een verkeersinfarct.”

Schepen van Mobiliteit Evert De Smet (N-VA) laat in Het Nieuwsblad weten dat hij zich principieel niet uitlaat over dossiers waarvan het openbaar onderzoek nog loopt. Wel geeft hij mee dat er sowieso plannen bestaan die aan de bezorgdheden van de buurtbewoners tegemoetkomen. “We zijn ons als stadsbestuur zeker bewust van de verkeersoverlast in die buurt en hebben daarom plannen om ook van de Laurens De Metsstraat eenrichtingsverkeer te maken, van het centrum naar Grotenberge. Dat zou betekenen dat enkel wie in de buurt moet zijn die straten zal gebruiken.”

X