Balegem, een klein muzikaal epicentrum

Luc Standaert, een leven vol muziek

33 jaar al – da’s een Christusleven – is Balegemnaar Luc Standaert actief als muziekuitgever.

Hoe? Wat?  Ik leg het even uit.  Een muziekuitgever ligt vaak aan de basis van de muziek die tot ons komt.  Hij of zij ontdekt nieuw talent die muziek componeert en gaat dan aan de slag met die muziekwerken. Welke artiest(e) is op zoek naar dergelijke liedjes? Welke platenfirma zou ze willen bij het brede publiek brengen?  Is de muziek bruikbaar in een film, een TV-serie, een reclamecampagne …?
Luc startte in ‘88 in Gent met Tempo, een eigen muziekuitgeverij en managementkantoor. Later werd dit uitgebreid met eigen platenlabels die via gigant EMI (het label van The Beatles) werden gepromoot en verdeeld. Tot de ‘klanten’ behoorden onder meer Dirk Brossé, Marijn Devalck – later bekend als ‘Boma’-, The Dinky Toys, Geena Lisa, Jean Bosco (Kid) Safari, de Lama’s … en vele anderen.  Echtgenote Tine leidde onder meer het platenlabel Femmes Fatales, voorbehouden aan vrouwelijke artiesten.
Midden de 90’er jaren werd Luc gevraagd om de muziekuitgeverij van PolyGram, de toenmalige marktleider in de muzieksector, te gaan leiden. PolyGram was onder zijn leiding succesvol dankzij hits met artiesten als Admiral Freebee, Corneille (million seller in Frankrijk), dEUS, K3, Robby Lakatos, Jo Lemaire, Helmut Lotti, Gunther Neefs, Paradisio (wereldhit ‘Bailando’), Belle Perez, Willy Sommers, Will Tura …
In 2000 werd PolyGram overgenomen door het toen veel kleinere Universal Music en werd zo de mastodont die het nu nog steeds is.
In 2004 hield Luc het bij Universal voor bekeken. De VRT koos hem uit meerdere kandidaten om voor de Openbare Omroep een muziekuitgeverij te gaan opzetten. Dat was een moeilijk verhaal, omdat het politiek nogal gevoelig lag – veel partijen hadden schrik van de dominante speler die Vrt is en nog meer zou dreigen te worden – maar Luc slaagde in het opzet en had ook hier “hits” met de muziek van Flikken, Junior Eurosong, Kaatje, Witse en Tom Waes’ “Dos Cervesas”, om er maar een paar te noemen.
Omdat de muziekwereld aan hem bleef knagen richtte Luc in 2008 Cricket Hill Music op, dit keer in Balegem waar hij toen al een vijftal jaar woonde.

song city Herzele 2017

Luc had er net de organisatie van de twee eerste Song City’s opzitten, een internationaal songschrijfkamp dat plaats vond in De Stokerij in Balegem. Het concert aan het eind van die week was in Zottegem, de stad die het kamp sponsorde. De eerste songs die daar werden geschreven vormden meteen de basis van de nieuwe uitgeverij. Op die manier kwamen songs van Milow, Stan Van Samang, Udo, BJ Scott, Barbara Dex, Bob Neuwirth, Eva De Roovere, Yasmine, Will Tura … in de portefeuille van Cricket Hill Music terecht.
In 2010 tekent Kato (nu bij de Starlings) bij de nieuwe uitgeverij en wordt ze door Luc naar Amerika gestuurd waar ze, samen met anderen, hits schrijft als ‘Break Out’ en ‘Flamingo’ – later nog gecovered door Sean Dhondt in ‘Liefde voor muziek’.
De Amerikaanse schrijvers van Cricket Hill Music leveren ook songs voor Natalia, Henri PFR, Eva De Roovere, Conchita Wurst (de Eurovisie-winnaar in 2014), de legendarische The Osmonds en Will Tura. Diens laatste hit ‘Viva La Vida’ werd geschreven samen met de Amerikaanse Kit Hain, alweer in de Balegemse ‘De Stokerij’.

Internationale artiesten als Bob Sinclar en Geoffrey Oryema namen songs op uit de intussen ruime catalogus van Cricket Hill Music.
In 2015 werd gestart met eigen digitale platenlabels in een hecht partnership met het Duitse Kontor New Media.
Binnen deze samenwerking werden hits gelanceerd van onder meer Sabien Tiels (waar Luc sinds 2017 manager van is), SKYBLASTERS, Ellen Foley (de dame van Meatloaf’s “Stop Right There”, waar Cricket Hill Music de Europese agent van is), Yasmine (die haar laatste song schreef op Song City in Balegem), de dames van 2Empress, Stéphanie Blanchoud (in een duet met Daan), Biezebaaze (in gezapig Gents), Def Dames Dope, Phil Wilde & Anita van 2 Unlimited, Bart Herman en Marcel de Groot (‘Heb jij dat ook?’) ….
Luc is (maar omwille van COVID-19 moet hier eigenlijk ‘was’ staan) een regelmatige bezoeker van internationale muziekbeurzen zoals ADE (Amsterdam Dance Event), New Music Seminar (New York), PopKomm (Berlijn), Midem (Cannes), Reeperbahn Festival (Hamburg) … waar hij telkens de in het piepkleine Balegem gebrouwen muziekjes internationaal aan de man bracht.

Covid heeft ook de muzikale activiteit in het landelijke Balegem wat vertraagt, maar zeer zeker niet lamgelegd. In de zeer nabije toekomst worden vanuit Balegem nieuwe singles gelanceerd van onder anderen Sabien Tiels, C Wolf, ODEUM, SKYBLASTERS en Rozalla.  Jawel, de 90’s hitdame van ‘Everybody’s Free (To Feel Good)’ en ‘Are You Ready To Fly’ brengt haar nieuwe single uit bij Cricket Hill Music.  ‘I Want You Back’ is een dijk van een plaat en een waardige opvolger van de vele hits van deze dame.  De song werd voor één keer niet geschreven in Balegem, maar in het naburige Herzele.

X