Merelbeekse bijenprof Dirk de Graaf krijgt eredoctoraat in Cluj-Napoca, Roemenië

eredoctoraat voor baanbrekend bijenonderzoek

De University of Agricultural Sciences and Veterinary Medicine of Cluj-Napoca in Roemenië reikt een eredoctoraat uit aan UGent-professor Dirk de Graaf. Hij ontvangt de onderscheiding voor zijn baanbrekend werk op het vlak van bijenonderzoek.

Professor Dirk de Graaf heeft aan de Universiteit voor Landbouwwetenschappen en Diergeneeskunde (USAMV) in Cluj-Napoca, Roemenië een eredoctoraat gekregen voor zijn baanbrekend werk op het vlak van bijenonderzoek. Hij wordt vooral geëerd omwille van de implementatie van geavanceerde technologieën in het bijenonderzoek en dit voor een brede waaier aan onderzoekdomeinen. Vandaag heeft iedereen al wel eens gehoord van de PCR-test in het kader van de COVID19-diagnose. Twintig jaar geleden ontwikkelde prof. de Graaf deze test al voor de ‘vuilbroed’ ziekte bij honingbijen. Als bijenvolken door deze ziekte getroffen worden dan gelden dezelfde regels als voor de varkenspest, met een schudkring die wordt ingesteld en vernietiging van de bijenkasten door verbranding. De diagnose liep destijds bijzonder moeizaam en duurde wel 2 weken. Met de nieuwe test kon de ziekte worden bevestigd in slechts enkele uren. Prof. de Graaf was ook betrokken bij de ontrafeling van het genoom van de honingbij, waarbij hij zich ontfermde over de samenstelling van het bijengif. Hij ontdekte tal van nieuwe gifcomponenten en sommigen hiervan bleken betrokken te zijn bij de allergische reacties die sommige mensen ontwikkelen na een bijensteek. In de laatste jaren heeft Prof. de Graaf zich vooral toegelegd op het kweken van honingbijen die resistent zijn tegenover ziekten. Hij heeft baan brekend werk geleverd op het vlak van resistentie tegenover de varroa-mijtziekte en de virus-ziekten bij honingbijen, de twee belangrijkste oorzaken van de bijensterfte waarmee onze imkers geconfronteerd worden. Momenteel heeft hij de leiding over het Europees project B-GOOD met 17 partners uit 13 verschillende landen. Hier probeert men de gezondheid van een bijenvolk te monitoren met allerlei sensoren in de bijenkast die automatisch gegevens doorsturen over gewicht, temperatuur, geluid, trillingen en gassamenstelling van de bijenkast. Een computer moet dan berekenen of het bijenvolk in slechte gezondheid verkeerd. Als dit het geval is dan wordt automatisch een berichtje gestuurd naar de GSM van de imker met de melding dat hij moet ingrijpen. De bijenkasten van prof. Dirk de Graaf staan trouwens verspreid opgesteld over de gemeente Merelbeke op basis van een gebruiksovereenkomst dat werd afgesloten met HET College van Burgemeester en Schepenen.

X