Cream&Crunch wint de Oosterzeels Nobelprei

EVA Oosterzele reikt jaarlijks de Nobelprei uit aan aan een persoon of organisatie die het voorbije jaar in Oosterele een opmerkelijke veggie bijdrage leverde tot een meer plantaardige, gezonde, milieu- en diervriendelijke samenleving.

Ook dit jaar kon het publiek meestemmen en dit werd opnieuw een levendig online gebeuren: de stemming werd gedeeld, gepromoot, besproken, uitgehangen en resulteerde in een nek-aan-nek-race. De laureaat 2021 werd uiteindelijk Cream&Crunch. Joris Van Crombrugge, de zaakvoerder van Cream&Crunch, levert opmerkelijke inspanningen in zijn ijsjeszaak om ook veganisten en/of mensen met lactose-intolerantie tegemoet te komen door een groot aanbod van 100% plantaardige alternatieven te voorzien.

Elena Lievens, coördinator van EVA Oosterzele, legt uit:”

Cream&Crunch is gegroeid uit de passie van Joris Van Crombrugge voor natuurlijke smaken en eerlijke grondstoffen. Hij wil ook mensen met een lactose-intolerantie, gezinnen met een veganist in het midden en de liefhebbers van plantaardige voeding tegemoetkomen door een heel assortiment sorbetten en veganistisch ijs aan te bieden: bij wie loopt het water niet in de mond bij het horen van namen als limoen-munt, framboos of mangosorbet om nog maar te zwijgen van plantaardig hazelnoot en vanille-straciatella-ijs! Ook hier kiest Joris steevast voor biologische soja- of amandelmelk, verse vanille, pure chocolade en kwalitatieve ingrediënten. Hij bereidt het ijs en de sorbetten op ambachtelijke wijze met een constante controle op het productieproces. Hij blijft zoeken naar de juiste combinaties, nog minder suikergehalte en de perfecte textuur. Meer nog, ook bij zijn alom geprezen ijstaarten, ijspralines en kersstronken voorziet Cream&Crunch steevast een fantastisch plantaardig alternatief, elke feestdis waardig. Kortom, Joris leeft voor zijn zaak, gelooft in zijn producten en promoot op vriendelijke, toegankelijke wijze een meer plantaardige levenswijze. Omdat EVA Oosterzele ervan overtuigd is dat Joris Van Crombrugge op die manier het plantaardige verhaal stevig ondersteunt,  verdient Cream&Crunch ons inziens de Nobelprei in 2021.”

De tweede prijs, een gouden wortel, werd uitgereikt aan diëtiste Céline Van Effelterre. Als diëtiste promoot ze op een positieve manier, zonder opdringen, vegetarisme bij haar cliënten. Ze zet mensen aan tot een gezonde levensstijl waar vegetarisch eten een onderdeel van kan zijn. Ook via haar instagram (@dietiste_celine_van_effelterre) deelt ze vegetarische en vegan recepten en tips om gezonder te leven. Zo bereikt ze makkelijk een groot doelpubliek.

De ajuin was voor het Bijenbos omdat zij een volledig, volwaardig gastronomisch menu naar voren brengen in hun schitterende zomerse pop-up setting. Gastronomisch vegetarisch gaan eten is niet altijd even gemakkelijk en dat het Bijenbos een heerlijk veg menu brengt met veel zwier en zwaai, is absoluut een applaus waard. Binnen een prachtige setting word je ondergedompeld in Balegemse natuur, sfeer en gezelligheid. De perfecte combinatie om van vegetarisch eten te genieten!

De bib organiseert regelmatig infostandjes rond veggie en vegan food en toonde ook de tentoonstelling “Vegetarisme in de Klassieke Oudheid”.

Campagne Chili voor Willy

Naar aanleiding van Wereldveggiedag en Werelddierendag lanceert EVA vzw ook de nationale campagne Chili voor Willy. Willy is een varken van 3 maanden oud. Zoals de meeste varkens is hij heel slim, houdt hij van knuffelen, in de aarde wroeten en spelletjes spelen. Willy leeft in een opvangcentrum, maar de meeste varkens in Vlaanderen hebben minder geluk: zij groeien op in grote bedrijven met weinig bewegingsruimte, zien bijna nooit daglicht en worden na 6 maanden op de vrachtwagen richting slachthuis gezet. EVA vzw riep dan ook op om dit weekend chili sin carne te koken of te gaan eten. Met het ingezamelde geld wil EVA vzw nog meer mensen laten deelnemen aan de Veggie Challenge om Vlaanderen nog meer te verplantaardigen.

X