Stad Zottegem zorgt voor subsidies herbruikbare luiers

De stad Zottegem heeft subsidies voor herbruikbare luiers. De premie bedraagt 50% van de factuurprijs met een maximum van 125 euro.

“De laatste jaren neemt het gebruik van wasbare luiers duidelijk toe. Sinds de omschakeling naar gewogen diftar voor afvalophaling begin dit jaar is het aantal aanvragen voor een premie zelfs verdubbeld”, vertelt schepen van Leefmilieu Leen Goossens (CD&V). “De herbruikbare luiers van vandaag lijken in niets meer op de katoenen doeken met veiligheidsspelden uit grootmoeders tijd. De nieuwste types zijn voorgevormde, dikwijls kleurige luiers met een optimaal draagcomfort en gebruiksgemak. Ze zijn beter voor de huid van de kindjes, en helpen om kinderen sneller zindelijk te maken omdat ze aanvoelen dat de luier nat is. Bovendien zijn herbruikbare luiers een pak goedkoper – je kan 500 tot 800 euro per jaar besparen, en ze zijn veel beter voor het milieu. Als je weet dat een baby voor meer dan 1 ton afval aan wegwerpluiers zorgt, dan is het niet meer dan logisch dat we als stadsbestuur het gebruik van herbruikbare luiers promoten. We reiken deze premie al sinds 2010 uit en waren toen één van de eerste steden die deze premie voor herbruikbare luiers geven. We kunnen alleen maar toejuichen dat het gebruik van herbruikbare luiers meer en meer ingeburgerd raakt,”

De premie kan aangevraagd worden door een email te sturen naar milieu@zottegem.be.

X