Grote opkomst voor de infoavond in OC De Lier rond Klimaatvriendelijke tuinen en hun waterhuishouding.

in een organisatie van MINA-raad Lierde en FERM Deftinge en St.Maria-Lierde.

Op vrijdagavond 8 oktober 2021 organiseerde de MINA-raad (Milieu en natuurraad) Lierde in samenwerking met FERM Deftinge en FERM Sint Maria Lierde een infoavond met als onderwerp “Klimaatgezonde tuinen – Hier groeit water”.

“Het initiatief werd genomen door Dirk Martens, de VELT afgevaardigde in de MINA-raad. En daar FERM “Hier groeit water” als jaarthema heeft was de samenwerking met hen vlug een feit.” wist MINA-raad voorzitter Johan Vander Heyden in zijn welkomwoord te vertellen.

Verder bracht hij de actie “Maai mei niet”, waar ook de gemeente Lierde haar schouders onder zette, onder de aandacht. Deze actie was erop gericht dat men de graspercelen eens NIET maaide in de maand mei met als resultaat dat vele percelen omgetoverd werden tot mooie bloemveldjes waar tal van bijen en insecten zich te goed konden doen aan stuifmeel en nectar.

Hierna legde hij dadelijk de link naar de aanhoudende droogte van verleden jaar toen door te veel en te kort maaien veel graspercelen en gazons bruin en ros werden. “Het is in dit kader dat we onze tuinen klimaatrobuuster moeten maken, meer bestand tegen droogte en hitte en in de natte zomers moeten ze het water zo lang mogelijk vasthouden, zoals een natte spons, om het grondwater aan te vullen. “ verduidelijkte hij. En om zijn betoog te beeindigen gaf hij vooraleer het woord aan mevrouw Ann Muyldermans te geven toch nog volgende raad mee: “Laat de grasmaaiers wat meer in het tuinhuis staan, stop met de bemesting, de natuur zoals bloemen, vlinders en vele andere insecten zullen in je tuin toenemen. De biodiversiteit zal stijgen. Maak van je groene woestijnen eens groene oazes.”

Vervolgens kwam Mevr. Muyldermans aan het woord. Aan de hand van vele voorbeelden, gebracht met een mooie power point voorstelling en enkele filmpjes van Ecoman, maakte deze tuin- en landschapsarchitecte duidelijk hoe men zijn tuin het best klimaatgezond kan maken en hoe men het best voor de waterhuishouding in zijn tuin kan zorgen.

Na haar zeer leerrijke uiteenzetting ontving tuinarchitecte en bestuurslid van FERM-Deftinge, Ann Muyldermans als appreciatie een grote fruitmand met biologisch geteelde appels en peren uit handen van schepen van Milieu André Eeman.

Maar ook de aanwezigen werden niet vergeten want iedereen kreeg bij het verlaten van de zaal een doosje bermbloemenzaadjes. We kijken er al naar uit hoe fleurig Lierde er volgend jaar zal uitzien.

Wellicht zullen de krokussen die door de LierdeLovers in de inkomhall, ten voordele van de actie “Eén miljoen krokussen voor bijen” van de Bijenvriend, verkocht werden hier zeker ook toe bijdragen.

Wastyn Bert

Tuin- en landschapsarchitecte Ann Muyldermans.

 

 

 

 

 

 

LierdeLovers Paul Van Wambeke & Marc Maroye.