© Wijndomein Wetterberghe

Ondanks periode met veel regen, geslaagde eerste pluk in wijndomein Wetterberghe

Zaterdag 2 oktober vond het eerste plukmoment plaats op het Wijndomein Wetterberghe in Ophasselt/Geraardsbergen van Zottegemnaars Karl en Heidi Van Den Berghe — Van Wetter en hun 4 zonen Liam, Tristan, Ingmar en Indra.

“2021 tekende voor een kletsnatte zomer, waardoor de vakantie in het water viel en ook voor de wijnbouw werd het hierdoor een uiterst moeilijk oogstjaar. De overvloedige regenval kwam hoogst ongelegen want het verdampende water en de verzadigde bodems verhoogden het risico op schimmels”, vertelt wijnboer Karl Van Den Berghe. “De Hasseltkouter wijngaard, die in 2014 is aangeplant, profiteert van een uitstekende ligging op een zacht hellend perceel dat pal zuidwaarts is gericht en zo volop in de middagzon baadt. Het open landschap geeft de wind vrij spel en dit zorgt voor een snelle opdroging van de regendruppels en de ochtenddauw zodat ziektes en schimmels minder kans krijgen. Ook de keuze van de druivenrassen speelt een rol. Wijndomein Wetterberghe koos vanaf het begin voor nieuwe hybride rassen en dat biedt toch een merkbaar voordeel. Ze ondervonden dat hun druiven veel resistenter zijn tegen deze lange vochtige periodes.”

“Zaterdag was het dus zover: de eerste pluk van het seizoen die altijd in functie staat van hun schuimwijn. Dit omdat de druiven dan nog net een iets lager suikergehalte mogen hebben. Een 15-tal helpers stonden om 08u paraat. De oogst gebeurt hier steeds manueel en tijdens de frisse ochtendlijke uren omdat de druiven dan minder gevoelig zijn voor ongewenste oxidatie. De trossen worden in kleine kratten naar de wijnmakerij vervoerd waar wijnbouwer Karl zich verder over de oogst ontfermt. Kort na de middag zat het werk voor de plukkers erop en werden ze getrakteerd op spijs (hotdogs, mattentaarten, frangipannetaart en cake) en drank (koffie, en uiteraard eigen appelsap en een eigen gemaakt rosé wijntje) die werden aangerukt om de hongerige magen te vullen en de dorstige kelen te lessen. In de wijnmakerij werkte men ondertussen naarstig verder. Daar werden de trossen eerst ontrist en gekneusd. Na een korte maceratie volgde dan uiteraard nog het persen. Op Wijndomein Wetterberghe persen ze op 1 bar wat ongeveer overeen komt met de kracht van een simpele handdruk. Kwaliteit boven kwantiteit is hier duidelijk het motto.
uiteindelijk werd zaterdag ongeveer 1/3 van de in totaal 4500 druivelaars op het wijndomein geplukt en weten ze de komende weekends dus nog steeds wat gedaan.

Wat?

Wijndomein Wetterberghe is een authentiek familiaal wijndomein met 2 wijngaarden (>1ha) en een eigen wijnmakerij. Ze produceren eigenhandig diverse schuimwijnen, rode, witte, rosé en dessertwijnen, maar sinds kort ook een eigen port; Marc de Flandre en limoncello. Het Wijndomein is het werk van Karl en Heidi Van Den Berghe — Van Wetter en hun 4 zonen Liam, Tristan, Ingmar en Indra. De naam van het domein is de samenvoeging van hun beide achternamen. Gelegen in de Vlaamse Ardennen, een troef voor de streek en meer dan een bezoekje waard.

Contact?

wijndomeinwetterberghe@gmail.com
https://www.wijndomeinwetterberghe.be/
Facebook en Instagram.

© Wijndomein Wetterberghe
X