Dag van de Trage Weg in Oosterzele werd een overdonderd succes

Meer dan 250 deelnemers wandelde het nieuw traject in

Dit weekend krijgen op meer dan 150 plekken in Vlaanderen de trage wegen de aandacht die ze verdienen. Meer en betere paden en wegjes voor fietsers en voetgangers. Dat is waar de Dag van de Trage Weg om draait.

Na de uitgave van de tragewegenkaart in januari zette het gemeentebestuur een volgende stap in het opwaarderen van de trage wegen en werd in samenwerking met de Provincie Oost-Vlaanderen en vzw Trage Wegen het project ‘Wegspotters’ in het leven geroepen. Wegspotters zijn vrijwilligers die regelmatig de staat van de trage wegen controleren en de knelpunten doorgeven aan het gemeentebestuur, die ze op haar beurt zo vlug mogelijk probeert op te lossen. Ondertussen zijn er in Oosterzele 31 wegspotters actief en werden al 282 meldingen afgehandeld via de Routechecker app.

 

Het begin van de wandeling gaat door het Ettingebos. Wij zijn hiervoor Natuurpunt Oosterzele zeer dankbaar die begin 2020   12 hectare van het Ettingebos aankocht. Wij zijn erin geslaagd om een verbinding te maken door het ganse bos en konden een overeenkomst afsluiten met familie Paul Eeckhout uit Balegem.

Een 2de nieuwe trage weg verbindt Hettingen met de Oude Heirbaan. Deze werd mogelijk gemaakt door de medewerking van familie Ronny De Winter en Stokerij Van Damme die ons hiervoor de toestemming hebben gegeven.

Sinds vorig jaar is er dan ook nog de verbinding tussen de Duivelskapelweg en de Krekelberg.  Waarschijnlijk is die trage weg ook voor velen onder jullie nog onbekend.

Deze wandeling is kenmerkend en staat dus als voorbeeld voor de manier van werken van dit gemeentebestuur: waar missing links zijn gaan wij in overleg met grondeigenaars en proberen wij overeenkomsten af te sluiten waardoor mooie, aangename en aaneensluitende wandelingen mogelijk worden gemaakt. Onze eerste stap is kiezen voor het overlegmodel om lange juridische procedures te vermijden, waar het kan.

De Hettingenwandelroute is volledig bewegwijzerd. Tot nu waren enkel de Bunkerroute en de Halve Maanroute bewegwijzerd maar het is de bedoeling dat wij ook nog andere wandelroutes zoals de Molenroute in Balegem en de route van de Molenaar in Moortsele in de toekomst zullen bewegwijzeren.