Operatiemateriaal AZ Oudenaarde krijgt tweede leven via recyclageproject

De blauwe steriele doeken van AZ Oudenaarde belanden vanaf november niet meer bij het restafval, maar worden gerecycleerd. Op deze manier kan AZ Oudenaarde de afvalberg verder verkleinen. Voor het project werkt het ziekenhuis samen met de medewerkers van het dagbestedingscentrum Fonkel-Heuvelheem.

 

AZ Oudenaarde nam voor het project contact op met het bedrijf EnAdviS, dat zich specialiseert in milieuprojecten. Het afgelopen jaar haalde het bedrijf maar liefst 16 ton materiaal op, dat werd verwerkt tot granulaat. AZ Oudenaarde stapt vanaf november in een recyclageproject voor de blauwe steriele doeken die rond het operatiemateriaal zitten. Deze doeken zijn namelijk gemaakt van zuiver kunststof, polypropeen, een stof die zich bijzonder goed leent voor recyclage.

 

De blauwe steriele doeken worden door de medewerkers van het operatiekwartier in speciaal daarvoor voorziene plastic zakken ingezameld, waarna ze naar het dagbestedingscentrum Fonkel-Heuvelheem worden gebracht. De medewerkers van het dagbestedingscentrum halen er de etiketten af en plooien de steriele doeken op. Daarna worden ze in balen geperst en op paletten gestapeld. Eenmaal aangekomen in het recyclagebedrijf worden de blauwe doeken versmolten tot plastic korrels. Die korrels worden gebruikt om er onder andere plastic meubels, bordjes, speelgoed, bloempotten, plooiboxen en gieters van te maken.

 

Preventieadviseur Martine Magherman vindt het project niet alleen binnen het duurzaamheidsbeleid van AZ Oudenaarde passen, het geeft daarnaast een boost aan het werkbestedingsproject van Fonkel-Heuvelheem. “Naast het beperken van onze afvalberg, vind ik het ook belangrijk om samen te werken en ons te engageren in dit sociaal project. In het verleden startten we al met het inzamelen van kurken voor een recyclageproject met Heuvelheem, fijn dat we dit nu ook kunnen uitbreiden met operatiematerialen.”

X