Herdenking Wapenstilstand “Nooit Vergeten”

De zesde leerjaren van het Sint-Barbaracollege werden door de Oud-Strijders en Veteranenvereniging NSB Groot-Zottegem uitgenodigd om een beeldend werk te creëren in het kader van de herdenking van Wapenstilstand 1914-1918.

“De leerlingen gingen samen met hun juffen Soetkin en Magalie aan de slag met chamotteklei, deegrollen en een observatie van klaprozen. Klaprozen/poppies werden het symbool van de Eerste Wereldoorlog. De kleur rood zou verwijzen naar het bloed van de doden, de zwarte kern naar dood en rouw”, vertelt directeur Marc De Groote die ook het kunstenaarsduo Marie en Dirk uitnodigde om een handje toe te steken bij de techniek. “Zij hielpen de leerlingen zeer goed op weg om er een mooi werk van te maken. De klomp klei moest eerst goed ‘geslaan’ en krachtig gekneed worden (walken). We moesten erop letten dat de klein niet te nat of te droog was. Was hij te nat, dan bleef hij aan de plank kleven. Was hij te droog, dan scheurde de klei. Ook mochten er geen luchtbellen inzitten.”

“Als we vonden dat de klei goed gekneed was, mochten we hem uitrollen. Dat deden we met een deegrol. We zorgden ervoor dat de klei op alle plaatsen even dik was. De volgende stap was uitsnijden van de klaproosvorm en de klaproos versieren naar eigen creativiteit. Bovenaan moest er uiteraard ook een gaatje in geprikt worden zodat we er later lintjes kunnen aanhangen. Alle klaprozen werden na een periode van uitdrogen, gebakken door Daniël in onze keramiekoven die heter dan 1200 graden wordt! Na het bakken werd alles geschilderd met magische verf: onze blaadjes zagen eruit alsof ze gepoederd waren in krijtstof. Het was dan ook een verrassing van formaat dat onze kleiwerkjes na een tweede bakbeurt glanzend uit de oven kwamen in de allermooiste kleuren met een mooi laagje glazuur er boven op. De kinderen van het zesde leerjaar hebben de smaak van het kleien alvast te pakken en zijn klaar om hun werk te laten bewonderen bij het Heldenmonument ter nagedachtenis van de Zottegemse oorlogsslachtoffers op de Heldenlaan op donderdag 11 november.”