Merelbeke: Vredesweek begon met een lezing van Pieter Serrien

Ontwapenend Ook Melsen en Schelderode bloemenhulde monument

Woensdag avond werd de eerst bloemen hulde gehouden aan het monument op Merelbeke Flora door gemeente bestuur Merelbeke en Melle. Die herdenkt de slachtoffers van de wijk.
Ook de andere gedenk monumenten worden in de loop van de week bezocht en word er een kleine bloemenhulde gehouden. Na de bloemen hulde kom deelnemen aan een lezing georganiseerd door Melle en Merelbeke over het bombardement stations omgeving door  Pieter Serrien

De Auteur
Pieter Serrien hij is de auteur van boeken als Tranen Over Mortsel, De laatste getuigen, Elke dag angst ( de  bommen en zijn inslagen) en Oorlogsdagen.
Is historicus met een oor voor verhalen. Al sinds zijn jeugd is hij gefascineerd door de kracht van het vertellen van verhalen. De stap om in 2003 geschiedenis te gaan studeren aan de KULeuven was dus niet zo groot. Hij specialiseerde zich in mondelinge geschiedenis, egodocumenten en het dagelijkse leven in conflictgebieden. In 2005-2006 kreeg hij de kans om tijdens zijn Erasmusuitwisseling aan de University of Exeter les te volgen bij prof. Richard Overy, die hem in de richting stuurde van de sociale geschiedenis van de wereldoorlogen. In 2007 studeerde Pieter af met een licentiaatthesis over het leven met bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Sinds dan voert hij als historicus onderzoek over gewone mensen in extreme omstandigheden. In 2009 richtte Pieter met Geheugen Collectief het eerste Vlaamse historisch onderzoeksbureau op. In opdracht van overheden, musea, erfgoedinstellingen en particulieren doet dit jonge projectbureau aan historisch onderzoek met aandacht voor een professionele aanpak en een lage drempel. Sinds 1 juli 2014 is Pieter geen onderzoeker meer bij Geheugen Collectief, om zich te focussen op het schrijverschap en het lesgeven.

Wijk Flora
In 1943 en 1944 werd het station van Merelbeke drie keer zwaar gebombardeerd  door de geallieerden. De aanvallen waren een voorbode van de bevrijding en moesten het station vernietigen om transportmogelijkheden en vervoer van oorlogsmaterieel door de Duitse bezetter te verhinderen. De meeste bommen vielen echter vooral op de woningen in de omgeving van het station met enorme schade en honderden doden als gevolg. De inwoners van Ledeberg, Gentbrugge, Melle en Merelbeke werden de grootste slachtoffers van de militaire actie en bleven achter tussen het puin. Een gebeurtenis uit het verleden, maar toch brandend actueel: de verwoestingen door de recente overstromingen in ons land vertonen vaak op angstvallige wijze grote gelijkenissen met de situatie van de stationsbuurt na de bombardementen in 1943-1944.Op 10 april 1944 vielen er maar liefst 428 doden, wat het tot de op een na zwaarste geallieerde luchtaanval in België maakt, na die van Mortsel.

Bloemen hulde Melsen en Schelderode