Anny Bert: Hoe noem je zo iemand ?

Er zijn zo van die beroepen waarvan een mens niet eens het bestaan vermoedt. Al gehoord van een waterglijbaantester ? En van een overvolletreinduwer of treinpropper, zoals in Japan, een golfbalduiker, een hondenvoerproever, een plaatsdelictschoonmaker, een okselruiker ?

Maar tegelijk zijn taalkundigen nog op zoek naar de gepaste benaming voor de man die roltrappen maakt. Vooral in Zottegem gaat die zoektocht verder.

Enkele trein-en tunnelgebruikers hoorde ik al het woord “roltrappist” gebruiken, zoals in de zin : ’t Is opnieuw van da. De roltrappisten zijn er weer niet ! Ze zagen namelijk geen beweging in de werkzaamheden rond de roltrappen, en dat na maanden.

Die naam is echter wel al  met een totaal andere betekenis in de nieuwste editie van de van Dale opgenomen.

Roltrappist : pater-brouwer die zich na elke proeverij van een nieuw brouwsel op onorthodoxe manier naar de slaapvertrekken begeeft.

De NMBS speelt echter op veilig en omzeilt liever de term. Zo las ik onlangs aan voor- en achterkant van het Zottegems station deze advertentie :

GEVRAAGD : Specialist in het plaatsen van roltrappen.

Zich melden tussen 1 jan.2022 en 31 dec. 2024

Of is de man achter, of voor, of verweg van de roltrappen een roltrapper ? Denk vooral niet dat je hier bij NUUS op een drukfout stoot en dat er moest staan “loltrapper”. Als je in normale situaties van punt A naar hoger gelegen punt B wilt gaan en dat niet via het hellend vlak van Ronquières maar met een roltrap, als je een loodzwaar valies vol goudstaven meezeult van Guyana naar Zaventem en tot in Zottegem, als je als zwangere moeder een buggy mét inhoud had gemeend hogerop te krijgen, rollend, dan heb je het plots niet meer zo voor loltrappen. Als ouderdomskwaaltjes, wisselstukken in heup of knie de dienst overnemen, als klimwerk je kortademigheid bevordert, als je een assistentiewoning hebt gekocht in Residentie Leon, “direct bij het centrum” zoals in de folder stond, dan haat je zelfs dat woord loltrappen want elk gevoel tot lol is zoek.

En als we hem nu eens de Chinese trapper noemden ? Ingewijden in deze materie, en die zijn schaars in aantal, beweren nl. dat Zottegem wacht op “een stuk” dat uit China moet komen en daarmee bedoelt men zeker niet de Chinese transgender Miss Peking. Hopelijk kiest de trapchinees er niet voor de immense afstand te overbruggen met het trapautootje van zijn/haar 2e kind. Dan vinden we later in van Dale bij trapchinees : hij die met Chinese onderdelen een Vlaamse roltrap maakt.

Zoals Rome zijn Spaanse Trappen heeft als bezienswaardigheid, krijgt Zottegem over enkele decennia zijn Chinese Trappen. Voor Matthias Diependaele dus nog een vette kluif die wacht.