Honderdduizenden bezoekers voor betoverend Lichtspektakel

Het leek wel Gentse Feesten

De stad Gent heeft tijdens het Lichtfestival honderdduizenden bezoekers mogen ontvangen uit binnen- en buitenland. Het leek wel of het Gentse Feesten waren. Zowat iedereen volgde de strenge regels, mondmaskers aan en alle neuzen in de zelfde richting, zeg maar de ganse route in één richting af te leggen. De stad heeft voor zijn Lichtfestival één miljoen euro gespendeerd. Het siert de stad Gent, het event (de vijfde editie) was alweer gratis, laagdrempelig, en toegankelijk voor iedereen. Gent blijft zijn naam van evenementen- en cultuurstad hoog houden. De horeca- en toerismesector zag het graag gebeuren. De horecazaken zaten overal stampvol. Hotels deden gouden zaken. Een ware heropleving na de vermaledijde coronacrisis.
Er waren op het parcours van 7,2 km 36 installaties te bewonderen, statisch maar ook interactief. Surrealisme. Spectaculair. Betoverend. Zo leek het of de toren van de Sint – Niklaaskerk in lichterlaaie stond, bewondering alom voor de raket in het Zonder Naampark, letters die geprojecteerd worden in een waterval, de Maan, de kleurenzee aan de Vlasmarkt, Kathedraal vol lichtjes, en zo meer, je kwam ogen te kort, kortom 36 (licht)kunstwerken met een grote K.  Een kleurrijk parcours. Fascinerende lichtsculpturen.
Leuk om te laveren in de Gentse binnenstad. Telkens een massa bezoekers. Een pluspunt was dat je om het even waar kon instappen. Geen start- of eindpunt, goed gezien van het stadsbestuur. Toegegeven, er was veel volk (vooral op donderdag) dat de afstandsregels niet altijd konden gerespecteerd worden. Wie geen mondmasker droeg werd aangesproken door de stewards en de politie. Maar alle kunstwerken waren in openlucht te bekijken. En leuk meegenomen, op de meeste dagen viel het weer echt mee, het festival was te bezoeken van woensdag 10 tot en met zondag 14 november. Het was echt wel koppen lopen, maar meestal konden de bezoekers vrij comfortabel het parcours afleggen. De topdag werd donderdag 11 november met 240.000 bezoekers. De stad moest wel eens ingrijpen op de toestroom van het publiek. De stad zette veel in op veiligheid, de ganse route werd in de gaten gehouden via camera’s. De reacties waren unaniem lovend. Een absolute topeditie. Geniet even mee van de ronduit schitterende foto’s van onze Nuusfotograaf Danny De Lobelle. Zondag om middernacht werden alle lichtjes gedoofd. De stad blikt heel tevreden terug  op het ronduit schitterend lichtspektakel. Gent straalde van trots. Naar schatting hebben ruim 800.000 mensen het Lichtfestival bezocht.  (mvdv, foto’s ddl).