Creatieve workshops tussen GO! Atheneum Geraardsbergen en ‘Stripfestival Geraardsbergen’


Geraardsbergen. Het GO! Atheneum Geraardsbergen kreeg met Staf Sunaert (scenarist en organisator van het Geraardsbergse Stripfestival), Ingrid De Vuyst (kunstenares en tekenaar) en Jean-Marie Van Den Berghe (mede-organisator van het Stripfestival) heel wat creatief volk over de vloer om workshops te geven aan de jongeren van 6ST en 5VZ.

De experten werden uitgenodigd door Jimmy Godaert die, net als bij de projecten ‘WFTYD’ en ‘Aviatrix’, een beroep in de kijker wilde zetten dat niet zo bekend is bij de jongeren. Er werd samengewerkt met KA-leerkracht ‘Plastische Opvoeding’ Birgit Niemegeers, want na de workshops kregen de leerlingen de opdracht om een stripverhaal van één pagina te ontwerpen rond een opgelegd thema. De leerlingen met de beste stripverhalen zullen op het Stripfestival op 20 maart 2022 een mooie prijs ontvangen, maar alle projecten van de leerlingen zullen deel uitmaken van een tentoonstelling op de tiende editie van het Geraardsbergse stripfestival.

Jimmy Godaert vertelt graag over de workshops: “Staf Sunaert gaf als scenarioschrijver en verzamelaar van stripverhalen een boeiende uiteenzetting over de stripwereld en de pioniersrol van ons Belgische landje in deze kunstvorm. De leerlingen bespraken de evolutie van oude niet ingekleurde strips tot de huidige computergetekende stripverhalen. Ook de nevenstromingen naar de (teken)films en de game-industrie werden besproken. Daarnaast gaf Staf Sunaert ook tips over het uitwerken van een stripverhaal: schetsen, tekenen, inkleuring, paginaschikking,… Een volledige introductie om zelf striptekenaar te worden.”

Ook directeur Brecht Persoons is enthousiast: “De leerlingen kregen vanIngrid De Vuyst tips om een grappige karikatuur te maken van een van hun medeleerlingen. Deze zullen hen later ook helpen bij het creëren van hun eigen stripfiguurtje. De workshops waren enorm interessant, zelfs TAC Chris Teirlinck ging de uitdaging ging om een stripfiguurtje te ontwerpen. De eindresultaten zijn te bewonderen op het tiende Stripfestival van Geraardsbergen in JC De Spiraal op zondag 22 maart 2022.”

Naast de werken van de Atheneumleerlingen zullen er ook standen zijn met eerste- en tweedehands strips en worden signeersessies door tal van nationale en internationale tekenaars en auteurs, exposities en kinderanimatie georganiseerd.