Gemeente Zwalm kiest resoluut voor duurzame ledverlichting

Het lokaal bestuur Zwalm is zoals iedereen weet bezig met de “verledding” van haar openbare verlichting en heeft de afgelopen weken ook de verlichting in het gemeentehuis aangepakt!

In het kader van duurzaamheid zijn alle 180 TL-lampen met een verbruik van minstens 36W vervangen door ledlampen met een merkelijk lager verbruik van 14W en een betere lichtintensiteit.

Met de donkerste dagen van het jaar in het vooruitzicht, is deze vervanging net op tijd.

We gaan ervan uit dat dit ongeveer 4.000 KWh per jaar minderverbruik betekent en dus ongeveer 1 ton minder CO2-uitstoot!

De in 2020 en 2021 doorgevoerde “verledding” van de openbare verlichting leverde ook al een besparing op van ongeveer 46.000 KWh per jaar.  De volgende jaren zal hier ook systematisch verder aan worden gewerkt.  Het doel is om tegen 2030 het volledige openbare verlichtingspark te “verledden”.

Op deze manier gaat Zwalm verder op zijn elan om structureel bij te dragen aan een beter milieu alsook om kosten te besparen.

Het overschakelen naar ledverlichting heeft een positieve impact op verschillende aspecten van het gemeentebeleid.

 

Besparen op de energiefactuur

Door de plaatsing van ledverlichting bespaart de gemeente op zijn energiefactuur.  De operationele kosten kunnen tot 85% verlaagd worden.  Daarbij komt dat bij normaal gebruik, er de komende jaren geen lampen moeten worden vervangen.

 

Kiezen voor duurzaamheid

Energieverbruik staat gelijk met CO2-uitstoot.  Zwalm wil ook helpen aan de CO2-reductie.  Door te kiezen voor ledverlichting kiest het lokaal bestuur voor minder energieverbruik waardoor de CO2-uitstoot daalt.

 

Visueel comfort

De ledverlichting zorgt ook voor meer visueel comfort.  Geen flikkerende TL-lampen meer, maar wel een helder, diffuus licht dat de werkplek aangenamer maakt.

Kortom, Zwalm kiest voor een win-win-win-verlichting.

En een tip voor onze burgers: heeft u nog halogeenverlichting of klassieke TL-lampen? Vervang ze door LED! Goed voor het klimaat en een mooie besparing!