Nieuwe coronamaatregelen in Oudenaarde, Kluisbergen, Kruisem en Wortegem-Petegem

Met de coronabesmetingen in de Vlaamse Ardennen die de laatste maand liefst verzevenvoudigd zijn, nemen de vier aanliggende gemeentes Oudenaarde, Kluisbergen, Kruisem en Wortegem-Petegem samen bijkomende maatregelen om een verdere verspreiding van het virus in te dijken. “De noodkreet uit onze zorgsector kunnen we niet langer negeren. We moeten dringend ingrijpen”, zegt de intergemeentelijke veiligheidscel.

 Met ingang van morgen, vrijdag 26 november, zijn in alle vier de gemeentes van de politiezone Vlaamse Ardennen alle kerstmarkten, winderdorpen en wintercafés verboden. Daarnaast moeten ook alle horeca-activiteiten die georganiseerd worden door een vereniging al zittend gebeuren. “Uit de contacttracing blijkt heel duidelijk dat dergelijke activiteiten een bron van besmettingen kunnen vormen. Met deze maatregelen volgen we het advies van de expertengroep GEMS en van de lokale experten uit de zorg”, vertelt de intergemeentelijke veiligheidscel.

 

Covidplan

Organisatoren die een binnenevenement willen organiseren, moeten voortaan een covidplan kunnen voorleggen, met daarin een plan om de hygiëne te waarborgen, en ook een stappenplan voor de ventilatie. “Het covidplan moet een handig hulpmiddel zijn dat een organisator kan gebruiken om de hygiënevoorschriften en ventilatieregels goed te kunnen uitvoeren. Nu zijn de maatregelen niet altijd duidelijk, en is het soms moeilijk om te bepalen of ze zullen volstaan. Met het covidplan wordt het eenvoudiger om te weten waaraan moet voldaan worden”, licht de veiligheidscel toe.

 

Evenementen die strikt voldoen aan de regelgeving kunnen dus blijven doorgaan. Wat niet meer kan, is gebruik maken van gemeentelijke accommodaties die ter beschikking gesteld worden aan verenigingen en ondernemingen. Ook de kleedkamers en douches bij de eigen sportinfrastructuren worden gesloten, met uitzondering voor schoolactiviteiten. De sportinfrastructuren zelf blijven wel open. “We hoopten vurig dat nieuwe lokale maatregelen niet nodig zouden zijn, maar de signalen uit de zorg kunnen we niet negeren. We nemen zo onze verantwoordelijkheid op, ter ondersteuning van de zorgsector en ter bescherming van al onze inwoners”, besluit de veiligheidscel.

 

De maatregelen treden in werking vanaf 26 november en gelden ten minste voor een volledige maand, dus al zeker tot 26 december.