Ninove en Geraardsbergen roepen omliggende steden en gemeenten op om testcentra te heropenen

Oproep gedeeld door huisartsenkring en Eerstelijnszone Dender Zuid  

Door de combinatie van de sluiting van verschillende testcentra in de omliggende steden en gemeenten en de blijvend stijgende coronacijfers, wordt de werklast in de testcentra van Ninove en Geraardsbergen onhoudbaar. De burgemeesters van Ninove en Geraardsbergen, de Eerstelijnszone Dender Zuid en de huisartsenkring roepen dan ook op om deze centra te heropenen.

 Recordaantal testen

De testcentra in Ninove en Geraardsbergen hebben de afgelopen maand een recordaantal coronatesten afgenomen. Op 23 dagen tijd maar liefst 6.440. Dat is een verdubbeling tegenover de maand oktober en zelfs een verdrievoudiging tegenover september. De forse stijging komt doordat corona opnieuw hard om zich heen slaat maar ook doordat verschillende testcentra in de ons omliggende steden en gemeenten sloten. Ruim 1/3e van de testen die in onze testcentra worden afgenomen, zijn van burgers buiten het eigen grondgebied. De burgemeesters van Ninove en Geraardsbergen, de Eerstelijnszone Dender Zuid en de huisartsenkring roepen op om deze centra te heropenen.

 “De testcentra van Geraardsbergen en Ninove zijn samen 7 uur per dag open in de week. Ook in het weekend wordt er zo’n 4 à 5 uur getest. Per uur worden er 50 testen afgenomen. Dat is quasi 1 test per minuut. Daarmee zitten we volledig tegen onze capaciteit aan. Toch is dit onvoldoende. Wie vandaag een afspraak boekt, moet gemiddeld 1 tot 2 dagen wachten”, stelt Maud Pletinckx, kringcoördinator van de huisartsenkring Dr. Hemerijckx.

 Onhoudbaar werkritme

Enerzijds kunnen burgers niet onmiddellijk geholpen worden, anderzijds laat het weinig tot geen ademruimte voor de medewerkers die zich al maanden aan een stuk inzetten in onze testcentra: verpleegkundigen, stafmedewerkers, vrijwilligers en studenten. Komt daarboven dat in het weekend er ook steeds telefonische permanentie is om de wachtpost (voor dringende, medische problemen in het weekend) te ontlasten en te vermijden dat zieke mensen niet meer geholpen kunnen worden in het weekend”, vult Dany Dewitte, coördinator Eerstelijnszone Dender Zuid aan.

 Oproep

Burgemeesters Tania De Jonge (Ninove) en Guido De Padt (Geraardsbergen) zijn unaniem: “Wij kunnen alleen maar vol lof zijn over de aangehouden inspanningen die onze testcentra al maanden leveren. De laatste weken is de werklast echter onhoudbaar geworden. Daar zit de opflakkering van het virus natuurlijk voor veel tussen maar ook het feit dat bepaalde centra uit de streek een tijdje geleden zijn gesloten. Wij zijn graag solidair en helpen met veel plezier de inwoners uit andere steden en gemeenten. Vandaag brengt dat echter de dienstverlening naar onze eigen inwoners in het gedrang. Daarom roepen wij met aandrang de burgemeesters uit deze steden en gemeenten op om hun testcentra te heropenen. Samen kunnen we dit aan!”