Kom, kom, kom … Kom, kom, kom, kommalier.

Al een dag of tien prijkt er aan de gevel van OC De Kommalier te Deftinge een reuze zwarte hand met opgestoken vinger.

Volgens sommigen de berispende vinger van Zwarte Piet, volgens anderen het logo van de plaatselijk “Black lives matter” groep.

Ze zoeken het echter allemaal te ver want het is simpelweg een wenkende vinger, die de visualisering van de naam Kommalier is.

En dat het een zwarte hand is heeft enkel te maken met het feit dat ze assorti diende te zijn met de kleur van ramen en deuren.

Het kunstwerk is van de hand van Johan Vander Heyden, tandtechnicus op rust, uit Deftinge.

Al bij aanvang van het project van de Kommalier had Johan het idee om een kunstwerk te maken. Het had echter heel wat voeten in de aarde voordat de gemeente zich achter dit project wou scharen en het college van burgemeester en schepenen zo ver te krijgen was om het kunstwerk aan te kopen doch zoals het spreekwoord zegt:” de aanhouder wint”.

Na twee jaar lang in Johans garage verborgen te zijn geweest werd er uiteindelijk groen licht gegeven om het kunstwerk te plaatsen.

Of het voorziene budget toen al op was met de aankoop weten we niet doch het is een feit dat niet de gemeentediensten doch de kunstenaar zelf zijn kunstwerk plaatse. Gelukkig kreeg hij hiervoor de hulp van de secretaris van de Cultuurraad. Kunst en cultuur gaan in Lierde dus, zoals het hoort, hand in hand.

Het is hoe dan ook een mooi staaltje van volkskunst dat nu de gevel van de Kommalier siert en dat zeker mag gezien worden.

Wastyn Bert

Kunstenaar Johan Vander Heyden en secretaris Lierdse Cultuurraad Jan Martens bevestigen het kunstwerk aan De Kommalier.

 

Plaatsing kunstwerk Kommalier.