500 bomen aangeplant in Woonzorgcentrum Scheldewindeke

Natuurpunt Oosterzele voelt zich gezegend

Alweer goed nieuws. Oosterzele wordt meer en meer groenrijker. Op zondag 28 november kwamen tal van leden en sympathisanten van Natuurpunt Oosterzele opgedaagd om er zo’n 500 bomen en struiken aan te planten in de belevingstuin van het Woonzorgcentrum O.L.V. Ter Veldbloemen op de site Groot Bewijk in Scheldewindeke. Het druilerig weer kon hen niet deren. Regen, meteen goed voor de bomen en struiken. Natuurpunt Oosterzele voelt zich gezegend.
Een mooi initiatief en gebaar van Natuurpunt Oosterzele die het Woonzorgcentrum ondersteunde voor het verwerven van de financiële middelen via de subsidieaanvraag bij het Agentschap Natuur en Bos. Eerder werden er al wilgen uit hun natuurgebied aangeplant in de nieuwe tuin. Dit jaar werden er al paden aangelegd. De belevingstuin werd nu verrijkt met ongeveer 500 bomen en struiken. ‘Natuurpunt kon rekenen op buurtbewoners, personeel, scouts Sint – Kristoffel, gemeentepersoneel,..om de bomen aan te planten. Wat een warme mensen wonen er in onze gemeente’, verwoordt burgemeester Johan Van Durme. ‘Benieuwd om dit project de komende jaren zien bloeien en groeien. De gemeente is ook actor in dit initiatief met aankoop bomen bij de firma Bogaert. Een dikke merci aan de 30 vrijwilligers’. Zo wordt de gemeente Oosterzele alweer een stuk groener. Natuurpunt Oosterzele zette in op een volledig plantweekend. Op zaterdag 27 november werd een gezinswerkdag op poten gezet. In de Gondevallei werden wilgen knotten, takkenwallen aangelegd, poelen onderhouden en er werden ook bomen en struiken aangeplant.
Natuurpunt en de gemeente Oosterzele blijven zich onverdroten inzetten voor meer groen en natuur in Oosterzele. Begin 2020 kocht Natuurpunt Oosterzele extra percelen aan gelegen tussen de Lembergestraat en de Molen- en de Gondebeek. Na de aankoop van een deel van het Ettingebos wist Natuurpunt Oosterzele  ook al bijkomende percelen in het natuurgebied de Gondevallei in Landskouter te verwerven. Er werden daar zo’n 2.000 bomen geplant. Een bijkomende troef voor Oosterzele. De gemeente Oosterzele wordt steeds meer en meer natuurrijker. In 2010 startte het gemeentebestuur met de aanleg van het geboorte – en speelbos Lange Broucke. Er werden toen 2.200 bomen geplant door de ouders voor hun kinderen die geboren werden in 2008, 2009 en 2010. Het geboorte- en speelbos ‘Lange Broucke’ is te bereiken via de Houtemstraat en is gelegen aan het einde van Scheurbroeck. Later volgden nog aanplantingen. Er werden nadien al diverse plantacties georganiseerd. De laatste plantactie vond plaats op zaterdag 20 november, er werden ongeveer 2.250 bijkomende bomen aangeplant voor de kinderen die geboren zin vanaf 2013 tot en met 2020. Op 26 november hebben leerlingen van het Sint – Jozefinstituut Wetteen 1550 bomen aangeplant op een terrein palend aan het Moortelbos in Oosterzele.
Natuurpunt kocht eerder al 12 ha in het Ettingebos. Men hoopt zo snel mogelijk het bos toegankelijk te maken voor het grote publiek. Men mikt op een groot gemengd loofbos. Corona heeft ook goede kanten, meer en meer beseft men hoe belangrijk het is om natuur te hebben in eigen gemeente. In het Ettingebos stromen de Kleine en Grote Ettingebeek. Het is een oud bos waar eekhoorns, buizerds, iepenpages (=zeldzame vlinder) gespot worden. Met wandelpaden, rustplaatsen, picknickplek, en zo meer en zo verder,…wil Natuurpunt Oosterzele het Ettingebos toegankelijk maken. Dankzij Natuurpunt zal elke Oosterzelenaar de kans krijgen om door het oude bos in de Ettinge te wandelen. (mvdv, foto’s ddl)