De Parochiale Kring gaat tegen de vlakte, zeventig jaar het kloppend hart van de parochie

Wordt gesloopt begin 2022

Het zal voor veel Oosterzelenaars een emotioneel moment zijn als de Parochiale Kring in het Dorp begin 2022 tegen de vlakte gaat. Ook het aangrenzend huis wordt gesloopt. Alle Oosterzelenaars zetten ooit een voet in De Kring, het kloppend hart van de parochie Oosterzele. De Kring stond zo’n zeventig jaar lang ten dienst van de Oosterzelenaars. De Parochiale Kring heeft veel mensen samen gebracht. Er heerste een gemoedelijke en laagdrempelige sfeer. Voor tal van verenigingen werd De Kring hun tweede thuis. Je kon er uw hart luchten met goed of slecht nieuws. De Kring was er voor elk gezelschap.
De Kring is een vijftal jaren geleden verkocht aan SOLVA. Een stuk geschiedenis. Naast het huis van de onderpastoor stond in de tijd van de schoolstrijd (2 de helft 19 de eeuw) een vrije school, die later werd omgebouwd tot ‘patronage’. De toestand van het gebouw werd penibel en in 1948 werd het gebouw vervangen door een Parochiale Kring. Er kwam een gelagzaal, een vergaderzaaltje en een ‘boekerij’ (bibliotheek) met een aparte ingang. De feestzaal, de kleedkamer en de kelder bevonden zich achteraan. Mooie plannen, die in die tijd ook veel geld kosten. Onderpastoor Albert Ronse zette er zijn schouders onder, niet te vies om zelf de handen uit de mouwen te steken. Hij kon rekenen op veel parochianen die het initiatief van de ondernemende onderpastoor genegen waren. De handen uit de mouwen. En zie, er werd een Vlaamse kermis en een tombola georganiseerd. De bouw werd ook gefinancierd met renteloze leningen. E.H. Albert Ronse was niet alleen de coördinator, hij was eveneens een handige harry, hij is ook metser en schrijnwerker,…Hij was de drijvende kracht achter de Parochiale Kring. Een graag geziene priester in Oosterzele. Hij werd geboren in Gent op 7 maart 1901 en overleed op 18 juni 1970 in Zevergem. Albert Ronse werd priester gewijd op 14 juni 1930. Zijn loopbaan: leraar Sint – Hendrikscollege Deinze (16 september 1930), onderpastoor Zwijnaarde (17 september 1930), onderpastoor Oosterzele (19 juni 1935), pastoor Rozebeke (12 september 1949), pastoor Zevergem (30 september 1958).
Nadien werden er geregeld renovatie – en verfraaiingswerken uitgevoerd. In 1950 al kwamen er in de zaal klipzetels, grijze doeken en verlichting voor toneel. De zaal werd ook gebruikt voor cinema. De eerste installatie voor ‘smallfilm’ werd vlug vervangen door een nieuw ‘appareil’. Stel je nu voor, in die tijd mochten alleen ‘goede films’ vertoond worden, De Kring mocht geen plaats zijn voor ‘slechte’ films. Men wou de parochianen op het goede pad houden, de goede zeden. Met de opkomst van de televisie werden er sporadisch nog eens films vertoond.
De toneelbond ‘Verzet door Kunst’ had in De Kring zijn vaste stek. Het toneel kende vanaf 1950 grote successen, aanvankelijk mochten alleen mannen het podium op, in 1950  wordt de eerste dame (Blanche Niemegeers) gespot op de toneelscène. De opkomst van de televisie luidde gestaag het einde in van de populaire toneelbond ‘Verzet door Kunst’. In 1969 werd de zaal vernieuwd. Er konden voortaan ook feesten, optredens, maaltijden, vergaderingen,… doorgaan. Met de Mike & Zaki-show (1968), Mouth and Mac Neal (1969), Peter Koelewijn & The Rockets (1970), Radio Veronica’s Drive-in-show (1970), The Rubettes (1971), Sandra en Andress (1971), Golden
Earring (1972), The Garnets (van 1972 tot 1976), The Pebbles (1971, 1972, 1973), Marva (1973), Urbanus (1973), Nick Mackenzie (1973) en The Sweet (1974) zijn er magische, onvergetelijke momenten geweest in De Kring, heel sterke beklijvende shows. We maakten het mee vanop de eerste rij. De Kring was telkens te klein voor een massa muziekliefhebbers. Voor die regelrechte krachtoer zorgde telkens ex – Oosterzelenaar Roland Wijmeersch, die al die bands en vedetten wist te strikken voor een optreden in De Kring.
De vergaderingen van verenigingen gingen aanvankelijk door in het klooster, de luidruchtigste bijeenkomsten hielden de zusters uit hun slaap. De Kring was de oplossing. Er kwam een pak werk bij kijken, de vloer die trapsgewijs omhoog liep (filmzaal) en het versleten plafond werden uitgebroken en vervangen. Op kerstmis 1970 werd de vernieuwde zaal in gebruik genomen, op 15 augustus 1971 plechtig ingewijd. In de seventies en eighties werd de accommodatie aangepast aan de noden van de ‘nieuwe’ tijden. In 1982 kreeg de KSA er een lokaal en werden de eerste ballen gepot op de biljarttafel. We schrijven al 1990, na het sluiten van de gedemodeerde bibliotheek werd de vrijgekomen ruimte aan de gelagzaal toegevoegd. In 1992 werd een parking voor De Kring aangelegd.
Vijf jaar geleden drong een modernisering (sanitair, keuken,…) van De Kring zich opnieuw op. De verantwoordelijken van de vzw Dekenale Werken stonden voor de keuze: gaan we nog investeren in het gebouw, of kiezen we voor de drastische aanpak: slopen of nieuwbouw? De verschillende pistes werden bekeken. Een nieuwbouw realiseren was voor de vzw niet haalbaar. De kosten voor een nieuwbouw swingen momenteel de pan uit. Met medewerking van het bisdom werd er een akkoord bereikt tussen de vzw Parochiale Werken en de Vrije Basisschool IZOO Oosterzele. In het IZOO werd een polyvalente zaal ingericht die door de vzw Dekenale Werken wordt gebruikt. Men maakte er geen geheim van dat het IZOO voor de restauratie van zijn schoolgebouwen een mooi bedrag kreeg van de vzw Dekenale Werken. 2022 wordt het jaar van de sloop van De Kring. Een monument verdwijnt. Na de afbraakwerken van De Kring zal er een tijdelijke parking ingericht worden. Nadien, als de  plannen definitief worden goedgekeurd, komt er een nieuw administratief centrum voor de gemeente Oosterzele. In 2025 hoopt men het gloednieuwe administratief centrum te openen. (mvdv, foto’s ddl).
X