Ambitieus woonproject “Eilandpark” in het hart van Sint-Lievens-Houtem krijgt vorm

PPS-project vormt sluitstuk herontwikkeling textielsite ‘Établissements SAEY’

De gemeente Sint-Lievens-Houtem, intercommunale SOLVA en ontwikkelaars Alheembouw-Steenoven slaan de handen in elkaar voor de ontwikkeling van een gloednieuwe woonbuurt, die de Doelstraat – via een groene publieke doorsteek – verbindt met het achterliggende Eilandbos én de markt.
Het ambitieuze project ‘Eilandpark’ stelt leefkwaliteit voorop en mikt met een gezonde mix van 26 appartementen, 11 woningen (waarvan 6 sociale woningen) en een commerciële ruimte op een divers publiek.
“Het winnende ontwerp verwijst subtiel naar het industriële verleden van de site. Zo wordt Eilandpark een nieuwe, maar toch vertrouwde buurt voor de Houtemnaars”, aldus burgemeester Tim De Knyf.
De verkavelingsvergunning wordt binnenkort aangevraagd.

 De site van Eilandpark, waar vroeger de textielfabriek ‘Établissements SAEY’ gevestigd was, is meer dan 6.500 m² groot en ligt in een residentiële buurt op wandelafstand van de markt, winkels, horecazaken en scholen.
Bovendien grenst de site aan het toekomstige Eilandbos. Vorig jaar al zochten de gemeente Sint-Lievens-Houtem en intercommunale SOLVA een private partner voor de herontwikkeling van deze site.
Uiteindelijk kwam het masterplan van ontwikkelaars Alheembouw-Steenoven uit Roeselare als laureaat uit de bus.

Woonvelden en collectieve ruimtes

 Het masterplan vertrekt van een groene publieke doorsteek voor zacht verkeer, de zogenaamde parkvoeg.
Deze verbindt de Doelstraat met het achterliggende Eilandbos én het vernieuwde marktplein.
Parellel met deze parkvoeg komt er ook een doorsteek naar de fabriekskoer, wat de doorwaadbaarheid van de site ten goede komt.
De parkvoeg wordt aan de noord- en zuidkant telkens begrensd door een woonveld.