Wetteren en Wachtebeke starten vaccinatiecampagne op voor kinderen

Eerstelijnszone Scheldekracht coördineert de vaccinatiecampagne voor de gemeenten Melle, Merelbeke.

Eerstelijnszone Scheldekracht start in Wetteren en Wachtebeke met de vaccinatie van kinderen.

Vanaf 3 januari openen de vaccinatiecentra van Wetteren en Wachtebeke quasi 7 dagen op 7. Ze draaien drie shiften per dag en zijn hierdoor op de meeste dagen open van 9 tot 21 uur. Ook creëren ze een extra lijn. Deze inspanningen zorgen ervoor dat de boostercampagne én de vaccinatie van de doelgroep tussen 5 en 11 jaar aan een hoog tempo kunnen verlopen.

Extra aandacht voor de kinderen

illustratie beeld

In januari beginnen de centra ook met de vaccinatie van kinderen van 5 tot 11 jaar. Deze doelgroep wordt met extra zorg behandeld. Wij vonden het vroeger al belangrijk om geen vaccinatiefabriek te zijn’ zegt dokter Marc Verstraeten, coördinerend arts. ‘Mensen moeten zich op hun gemak voelen, geïnformeerd zijn en zich begrepen voelen. Dat geldt nog meer voor de kinderen’. Voor de kinderen voorzien de centra daarom aparte vaccinatiemomenten. De kinderen krijgen een eigen vaccin, een speciale pediatrische Pfizer. Op die momenten wordt enkel met dat vaccin gewerkt. Er wordt meer tijd genomen voor de vaccinatie van een kind, zodat er gelegenheid genoeg is om het kind op zijn gemak te stellen. Ouders die twee jonge kinderen hebben, kunnen de afspraken laten samenvallen zodat het kind samen met broer of zus het vaccin kan krijgen. Wanneer een ouder of voogd meegaat met het kind, telt dat als toestemming. Gaat het kind mee met iemand anders, dan moet het een formulier meenemen waarmee ouders of voogden een toestemming geven. De vaccinatie van de kinderen kan wellicht afgerond worden eind februari. Dan kunnen alle 5 tot 11-jarigen in Eerstelijnszone Scheldekracht twee dosissen gekregen hebben met drie weken interval. Voor Wetteren bestaat de doelgroep uit ongeveer 5.500 kinderen, voor Wachtebeke zijn dat er ongeveer 4.400.

Parallel met de boostercampagne
Ondertussen blijft de boostercampagne lopen. Tegen eind januari zullen alle volwassenen de kans hebben gekregen om de booster af te halen. De vaccinatie van de kinderen zal niet voor vertraging zorgen. Veel mensen zullen op korte tijd hun uitnodiging krijgen. Het callcentrum wordt daarom versterkt en opent vanaf 3 januari ook alle dagen de lijnen van 9 tot 18 uur, weekends inbegrepen. Toch blijft de digitale weg via https://covidvaccin.doclr.be/  de snelste weg om je afsprak te bevestigen of verplaatsen. Eerstelijnszone Scheldekracht coördineert de vaccinatiecampagne voor de gemeenten Destelbergen, Laarne, Lochristi, Melle, Merelbeke, Wachtebeke, Wetteren en Wichelen. Om dit te realiseren verlengden de gemeenten Wetteren en Wachtebeke én de provincie Oost-Vlaanderen hun engagement om de sporthallen De Warande en Puyenbroeck ter beschikking te stellen van de vaccinatiecampagne.