Notarisfamilie Bouckaert heeft groot hart voor Sint – Cecilia Oosterzele

Oudste vereniging van fusiegemeente

De oudst bekende voorzitter van ‘Sinte – Cecilia’ Oosterzele is notaris August Bouckaert die in Oosterzele notaris was van 1934 tot 1940. Het notariaat van de Bouckaerts start met Pieter in 1857. In 1893 wordt hij opgevolgd door Julien (notariaat 1893 – 1909), dan volgen Henri (1909 – 1934), August (1934 – 1940), Edgard (1941 – 1981) en François (1981 – 2011). De verdiensten van de notarisfamilie zijn genoegzaam bekend. Vanaf 1857 tot 2011 is het notariskantoor Bouckaert een begrip in Oosterzele. Om precies te zijn, 254 jaar notariaat in Oosterzele. De notarisfamilie Bouckaert had een groot hart voor de muziekvereniging Sint – Cecilia Oosterzele. Bij August (1860  – 1940), Henri (1871 – 1934) Georges , Edgar (1915 – 1982) en François (° 1952) stoomde de empathie voor Sint – Cecilia door de aderen. De familie Bouckaert leverde vier voorzitters: August, Georges, Edgard en François.
De meesten nemen aan dat de harmonie op 3 april 1841 werd opgericht, alhoewel er nog altijd twijfel is, er zijn bronnen die ook 1847 vermelden. Feit is dat pas op 22 januari 1925 de fanfare de titel ‘Koninklijk’ kreeg. Een titel die men al kan verkrijgen als de vereniging 50 jaar bestaat. Er zijn nog verenigingen die pas jaren na hun vijftigjarig bestaan de titel ‘Koninklijk’ toegekend krijgen. ‘Con Amimo’ vierde haar 10 de verjaardag en de 175 ste verjaardag van de fusievereniging Sint – Cecilia Oosterzele (1841) en Sint – Martinus Balegem (1929) met een jubileumconcert (10/175) op vrijdag 21 en zaterdag 22 oktober 2016 in de Oosterzeelse cultuurtempel De Kluize.
François Bouckaert werd opgevolgd door José Clauwaert. Er werden geen wandelconcerten meer gehouden, enkel optredens. De Koninklijke Fanfare werd in 1996 omgedoopt tot Koninklijke Harmonie.
   
De dynamische José Clauwaert drukte zijn stempel op de muziekvereniging, het aantal leden stijgt gestaag. De harmonie bloeit, met veel verdiensten aan José Clauwaert. Na José volgt Peter Van de Kerckhove. Pieter Vermassen is de huidige  voorzitter van Con Animo.
De oudst gekende dirigent is Duflou, kapelmeester bij het leger. Hij overlijdt tijdens WO I. Na de Eerste Wereldoorlog bloeit de fanfare open. Na Duflou volgen Richard Buysse, Richard Gillis, Henri Baele, Albert De Baets, Lydie De Baets, Jerome Latoir, Albert Wollaert, Mark Dick, Christophe De Maertelaere, Jan Huysentruyt en huidig dirigent Bart Van der Strieckt.
In zijn rijke geschiedenis nam de muziekvereniging deel aan provinciale tornooien met hoogtepunten, de klassering in tweede en eerste afdeling. Wist je dat de fanfare onder de leiding van Lydie De Baets, te gast was op Expo ‘58? Tamboer – majoor van het leger Titterik werd aangeworven om jonge tamboers op te leiden. Het Oosterzeelse majorette- en trommelkorps   kreeg snel naam en faam. Optredens in binnen – en buitenland. Hilda Sax werd meter van de majorettes. Treurnis alom, toen besloten werd het majorettekorps op te doeken. Ook de familie Vermeulen had een groot hart voor Sint – Cecilia, ze stelde hun zaaltje op het Dorp ter beschikking van de fanfare. Nadien nam de fanfare zijn intrek in de gemeenteschool.
In 2022 bestaat Con Animo 16 jaar en de fusievereniging Sint – Cecilia Oosterzele en Sint – Martinus Balegem maar liefst 181 jaar, de oudste vereniging van de fusiegemeente Oosterzele. De muziekvereniging is nog altijd springlevend. Na die lange geschiedenis is het bij de fusievereniging al muziek wat de klok slaat. De harmonie heeft nog niets aan spirit en enthousiasme ingeboet. De ‘knaldrang’ tot optreden is nog altijd even groot. Op het lente- en herfstconcert meteen de beuk erin, het publiek meteen laten genieten vanaf de eerste minuut. Con Animo staat voor één brok dynamiet, vol overgave. Perfectie. De lat hoog leggen. Oosterzelenaars, we mogen best fier zijn op onze bloedeigen muziekvereniging. (mvdv, foto’s ddl)