Noeste landbouwer Leonce Nachtergaele op 87-jarige leeftijd overleden


Grimminge. Leonce Nachtergaele is op 87-jarige leeftijd overleden. Leonce kwam tot zijn recht tussen het volk. Overal waar er wat te beleven viel, kwam je Leonce Nachtergaele tegen. Hij was heel erg gedreven. In zijn geliefde Grimminge was hij landbouwer en maker van matten voor mattentaarten. Hij had een grote liefde voor het Vlaams trekpaard en was maar liefst 51 jaar lang voorzitter van de Koninklijke Landbouwcomice Geraardsbergen/Lierde.

Leonce Nachtergaele stond sedert 1962 aan het roer van zijn eigen landbouwbedrijf, de Hoogvorst in Grimminge, waar hij er met zijn vrouw en twee kinderen woonde. Drie jaar later startte Leonce met het maken van matten. Leonce had een voorliefde voor het Vlaams trekpaard, waarvoor hij in 2008 een standbeeld op het dorpsplein te Grimminge oprichtte. Tien jaar later voegde Sven Gatz, de toenmalige Vlaamse minister van Cultuur, ervoor dat het Brabants trekpaard aan de Vlaamse Inventaris voor Immaterieel Cultureel Erfgoed werd toegevoegd.

Leonce Nachtergaele was ook actief in de politiek. Van 1995 tot 2000 was hij gemeenteraadslid voor de VLD en van 2001 tot 2012 was hij schepen voor Landbouw en Leefmilieu voor de Open Vld in de Denderstad. De noeste landbouwer nam in mineur afscheid van de politiek. Het zinde hem niet dat hij zijn schepenambt aan partijgenote Sarah De Backer moest afstaan. Hij verliet ontgoocheld de politiek.

‘We zullen zijn goedlachse, schalkse en gedreven persoonlijkheid missen’, laat burgemeester Guido De Padt weten. Gisterennamiddag nam Leonce Nachtergaele vredig afscheid van het leven. Hij laat twee kinderen achter.

Julien Borremans

X