In Oosterzeelse wandelclub veel waardering voor parcours-meester Etienne De Neve

‘Zeer bedankt, voor alles’

Het valt hem niet licht, Etienne De Neve neemt na een lange staat van dienst afscheid als parcours-meester van de Oosterzeelse Wandelclub WSV Land van Rhode vzw. De wandelclub ziet hem niet graag vertrekken. Een heel gewaardeerd bestuurslid van WSV Land van Rhode vzw. Bij bestuur en wandelaars veel bewondering voor de manier waarop hij samen met zijn team telkens de parcours uittekende. Veel inzet. Een groot engagement. De wandelsport in het algemeen en de Oosterzeelse wandelclub in het bijzonder kleurden zijn leven. Hij stond eigenlijk altijd klaar voor zijn hartsclub. Decennia aangetast door de wandelmicrobe.

Op zaterdag 15 januari werd de nietsvermoedende Etienne De Neve en zijn echtgenote Eliane door leden van WSV Land van Rhode vzw Eddy, Freddy, Hugo, Marc, Paul, Wim en Robert compleet verrast. Met een stormachtig applaus, feestelijk ontbijt, fotoreportage, wandeltocht van ongeveer 6 km, lovende woorden van Robert, bloemen voor Eliane,  een leuke attentie voor Etienne (zijn lievelingsbier) en een deugddoende receptie, kreeg de afscheidnemende parcours-meester Etienne De Neve voor zijn jarenlange inzet een hartverwarmend eerbetoon. Etienne weet zich gelukkig dat met Eddy, Paul, Wim, Marc, Hugo, Freddy en Robert zeven medewerkers klaar staan om zijn ronduit schitterend werk voort te zetten. Ze besloten om hem in een beperkte kring  in een (coronaproef)lokaal een verdiende hulde te brengen. Etienne en Eliane zullen zich deze warme ontvangst nog heel lang heugen.

In het clubblad ‘De Rhodelaar’ van januari – februari 2022 drukt voorzitter Erik Lievens zijn waardering uit.  ‘We willen hem in naam van het bestuur en de leden hartelijk danken voor de bijna ontelbare prachtige omlopen die hij in al die jaren heeft ontworpen. Routes waarvoor honderden wandelaars hem dankten en feliciteerden’, klinkt het heel dankbaar bij voorzitter Erik Lievens die zelf al 35 jaar lang aan het roer staat van WSV Land van Rhode vzw.
Parcours-meester Etienne kon gelukkig rekenen op een geolied team, een team dat instond voor verkenningen, pijlen hangen, controle, en alles netjes verwijderen na de tocht. Zo’n parcours klaarstomen is uiteraard het werk van een gans team. ‘Etienne De Neve vertegenwoordigde het team in het bestuur, in die hoedanigheid erkend door de federatie en draagt de verantwoordelijkheid. In de huidige tijd niet zo eenvoudig meer, er zijn toelatingen van gemeente, provincie, Natuur en Bos, politie, en zo meer’, legt voorzitter Erik Lievens uit.
Het begint voor Etienne allemaal in 1993 toen hij lid werd van de Oosterzeelse wandelclub. Direct geboeid door alles wat parcours aangaat. Vrij snel treedt hij toe tot het team van de ‘uitpijlers’. Een grote verdienste, Etienne zette in 2002 de eerste 50 kilometertocht op poten, in combinatie met de Deliriumtocht in Melle. Een zelf ontworpen groot parcours. Hij mag terecht fier zijn op dat project. Schreef ook een aantal kortere midweektochten op zijn palmares. In 2004 neemt hij – na het ontslag van de eerste parcours-meester – de functie over. Met veel verve. Een periode komt dat er 12 wandeltochten per jaar worden georganiseerd. Een heuse krachttoer. In 2021 neemt Etienne de beslissing om het wat kalmer aan te doen en in 2022 de fakkel door te geven. Marc Cottem volgt Etienne De Neve op, hij is de nieuwe parcours – meester van WSV Land van Rhode.
Opvallend, de onblusbare werkkracht van Etienne De Neve voor zijn hartsclub. Hij werkte steeds actief mee aan alle events van WSV Land van Rhode vzw. Een uiterst loyale medewerker. Etienne, goedlachs, aimabel en vlot in de omgang. Compleet in de roes van de Oosterzeelse wandelclub.  Een sociale plattegrond van dienstbaarheid. Jarenlang rukt hij uit om de mooiste plekjes te zoeken, een ronduit schitterende parcours uit te stippelen. Net zoals zoveel andere medewerkers zijn vrijwilligers het gratis fundament van de club, zonder al die vrijwilligers geen wandeltocht. Hulde aan hun gemeenschapszin, veel vrije tijd afstaan aan de club van hun dromen. Geen salaris,…kleuren van WSV Land van Rhode volstaan als ‘supplement d’ame’.  De hoeders van de club. Die onze wandelpret mogelijk maken.  Etienne vroeg niets, alleen hoffelijkheid, waardering,…Hij kreeg het nu in overvloed. De club dienen.  Maand na maand  voor de club werken, liefde voor de wandelsport. Hij deed het ook omdat hij niet stil kan zitten, omdat hij graag helpt, omdat hij geen ‘neen’ kan zeggen, en omdat hij zielsverwant is met de Oosterzeelse wandelclub. Vergroeid met de club, dat op den duur een stuk van hemzelf is geworden. Een man met vele verdiensten voor WSV Land van Rhode.  Een voorbeeld voor de jonge generatie. Etienne was steeds bereid om steeds beschikbaar te zijn, een tandje bij te steken. Zijn passie voor WSV Land van Rhode vzw  groeide uit tot een obsessie. Steeds begaan met hethet reilen en zeilen van de club. Van seizoen naar seizoen toeleven, vol adrenaline. Mee verantwoordelijk zijn. Steeds intense betrokkenheid bij de werking. Zijn laatste ontwerp was de Wafelentocht van 4 december 2021. Helaas, door het vermaledijde Coronavirus moest de tocht gecanceld worden. Etienne kennende, hij zal WSV Land van Rhode verder héél hoog in zijn hart dragen. Etienne, de ganse entourage van WSV Land van Rhode vzw is je heel dankbaar. Zeer bedankt, voor alles.
Het team wordt nu geleid door Marc Cottem, de nieuwe ontwerper. Hij neemt Etienne’s zetel over in het bestuur. Marc Cottem keek echt uit naar zijn eerste organisatie, helaas door corona wordt de Sprokkeltocht op 5 februari 2022 afgelast. (mvdv, foto’s ddl)
X