Vooruit Zottegem wil dat zelftesten en mondmaskers gratis aangeboden worden

Vooruit Zottegem pleit ervoor om zelftesten en mondmaskers gratis aan te bieden via het Sociaal Huis, scholen en lokaal dienstencentrum Egmont.

Het is Leentje Borremans (Vooruit), lid van het Bijzonder Comité van de Sociale Dienst Zottegem, die de situatie aankaart:

“Bij de versoepelingen van de test- en quarantaineregels staan zelftesten centraal. De ministers van Onderwijs en Volksgezondheid raden ouders aan om hun kinderen elke zondag te testen met een zelftest. Dat zorgt ervoor dat de rekening voor gezinnen snel zal oplopen. Als je twee kinderen hebt en je test hen één keer per week, dan zit je snel aan ongeveer 40 euro per maand. Tot de zomervakantie gaat het hier dan toch om meer dan 200 euro. Dat is niet evident.”

Ze stelt voor om zelftesten en mondmaskers gratis aan te bieden in het Sociaal Huis, scholen en het lokaal dienstencentrum Egmont.

“Op die manier vallen gezinnen met een bescheiden inkomen niet uit de boot. Ouders wordt wel aangeraden om één keer per week -op zondag- een zelftest af te nemen bij hun kinderen om mogelijke besmettingen vast te stellen en de klas veilig te houden. Wanneer je twee kinderen hebt en je ze één keer per week test, kom je al snel aan ruim 40 euro per maand. Tot de zomervakantie gaat het dan om meer dan 200 euro als je je aan dat advies wil houden. Dat is niet voor iedereen evident. Wie het kan betalen zal testen, wie het niet kan betalen zal dat misschien niet doen. Bovendien raden virologen aan om een FFP2-masker te dragen (o.a. op het openbaar vervoer) omdat die betere bescherming bieden en op sommige plaatsen zoals op de universiteitsbanken is het zelfs verplicht, maar ook die zijn een pak duurder dan de chirurgische maskers.”

“Kwetsbare gezinnen of mensen met een lager inkomen kunnen in de apotheek zelftesten kopen voor 1 euro. Maar de drempel om daarvoor naar de apotheek te gaan is nog groot. En zoals de Gezinsbond terecht aangeeft, is voor gezinnen die het moeilijk hebben om de eindjes aan elkaar te knopen één euro per gezinslid per week ook een hele hap uit het budget. Om ervoor te zorgen dat ook mensen met een beperkt budget hun kinderen kunnen testen en zich kunnen beschermen tegen corona stellen we met Vooruit Zottegem voor om zelftesten, FFP2-maskers en chirurgische maskers gratis aan te bieden in het Sociaal Huis, scholen (via het CLB), en het lokaal dienstencentrum Egmont. De zelftests kunnen ook verdeeld worden via de scholen waar brugfiguren en CLB’s weten welke kinderen in gezinnen wonen die het financieel moeilijk hebben.  Door de coronacrisis zitten meer mensen in moeilijke papieren, en op die manier vallen alle mensen met een bescheiden inkomen niet uit de boot. We moeten samen door deze crisis en dat lukt enkel als we ervoor zorgen dat iedereen zich kan wapenen tegen het virus.”

X