IZOO – kapeltoren van dak gehaald

Balletschool heeft grootse plannen in kloosterkapel

 

Het Oud Klooster Oosterzele werd verbouwd tot 39 sociale appartementen. Op de site verdween veel onder de sloophamer. Enkel de voorgevel van het oud klooster én de authentieke kapel blijven gelukkig overeind. De waardevolle kapel en de voorgevel staan in het collectieve geheugen gegrift van de Oosterzelenaars en bepalen decennia lang het dorpsgezicht van Oosterzele. Het was even schrikken toen op woensdag 19 januari 2022 de toren van de IZOO – kapel van het dak gehaald werd. De toren is door de tand des tijds ernstig aangetast. Er zit veel sleet op, de afbraak drong zich op. Maar geen nood, er komt later een nieuwe toren en de klok ‘Adéle’ uit 1914 zal ook een nieuwe bestemming krijgen. De kapel is nu in de goede handen van Delfien Neirinck, de drijvende kracht achter de Balletschool Toi, Moi et la Danse.  De ondernemende Delfien Neirynck heeft grootste plannen met de IZOO – kloosterkapel, Dorp in Oosterzele. De kapel uit 1910, in neogotische stijl, zal omgevormd worden in een functionele en polyvalente ruimte. De kapel gaat een sociale ontmoetingsplek worden voor dansers en niet-dansers. Delfien, van jongs af aan in de ban van ballet, wil van de Balletschool haar levenswerk maken.

Van kapel tot private dansschool

Nuus mocht de ambitieuze plannen inkijken. Lees even mee. De ambities van de Balletschool ‘Toi, Moi et la Danse’ zijn niet min. De voorbereidende werken voor de opbouw van een multifunctioneel danscomplex zijn volop aan de gang. Delfien Neirynck, geruggensteund door haar echtgenoot Diederik Persyn, wil er vier ruime danszalen met bijhorende kleedkamers laten bouwen. Delfien is ook haar ouders heel dankbaar voor de ondersteuning. In de kapel komen twee verdiepingen, aan de koorzijde wordt wel het unieke hoogtezicht behouden. De zalen zullen uitgerust worden met specifieke spiegels én de allerbeste dansvloeren. En leuk meegenomen, een cafetaria, een aparte keuken, een buitenterras,…maken ook deel uit van de ambitieuze plannen. Het buitenterras zal aansluiten op de nieuwe binnentuin van het wooncomplex van de Sociale Huisvestingsmaatschappij Denderstreek.

Nieuwe technologie, in combinatie met waardevolle oude kapel-ornamenten, zullen zeker indruk maken op de vele dansleden. De glasramen in lood blijven, en worden grotendeels geïntegreerd in een aanpalende nieuwbouw.
Architect Bernard Van Hoeylandt uit Landskouter gaat het bouwproces in goede banen leiden. ‘Hopelijk kunnen de danslessen in september 2022 in de kapel doorgaan’, klinkt het heel enthousiast bij Delfien en Diederik. Eigenlijk had men graag al vroeger geopend, maar door allerlei omstandigheden hebben de werken vertraging opgelopen.
De wereld behoort aan de durvers, Delfien en Diederik, met jullie danscomplex zal Oosterzele een sterke troef rijker zijn. Interesse? Lid worden van de Balletschool Toi, Moi et la Danse? Een echte aanrader. Voor dansactiviteiten en musical, wekelijkse lessen en stages: zie www.balletschooltmd.be. Voor de vakantiekampen in Oosterzele en Scheldewindeke: zie www.toimoietlesvacances.be.
(mvdv, foto’s ddl)
X